Gradiće se Solarna Stara, ugovor potpisan

Grad Pirot, energetska zadruga Elektropionir i mesne zajednice Dojkinci i Temska su potpisali ugovor koji omogućava da se izgradi prva zadružna solarna elektrana na krovovima mesnih zajednica.

„Solarna Stara je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i sva sredstva dobijena od prodaje električne energije, koristiće se za aktivnosti lokalne zajednice. Važno je istaći i da je ovo prvi ugovor ovog tipa, sklopljen u Srbiji!“, saopštili su javnosti iz Elektropionira, izrazivši nadu da će ovaj projekat insspirisati i buduće projekte saradnje gradova, mesnih zajednica i građana sa ciljem promovisanja energetskih zajednica i pravedne energetske tranzicije.

Elektropionir se po ugovoru koji je potpisan 6. februara u Pirotu obavezao da će na delu krovova zgrada mesnih zajednica Dojkinci i Temska solarne elektrane ukupne snage 12 kWp i da sav ostvareni prihod dodeljuje mesnim zajednicama, u skladu sa pragramom koji će doneti njihovi Saveti. 

Projekat zadružne solarne elektrane pod nazivom Solarna Stara pokrenut je početkom 2022, kada je za njega proračunat budžet i osmišljena i kampanja za prikupljanje finansijskih sredstava. Kako smo ranije pisali, prvu polovinu od potrebnih 1.680.000 dinara članovi i članice Elektropionira prikupili su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava, dok je ostatak sakupljen u kraudfanding kampanji sprovedenoj u junu i julu.

„Očekivali smo da će kampanja Solarna stara privući pažnju jer je u pitanju jedan za Srbiju pionirski projekat, ali nismo se nadali da ćemo za samo dvadesetak dana kampanje prikupiti dovoljno novca“, komentarisao je za Mašinu u julu Predrag Momčilović iz zadruge Elektropionir, dodavši do je u tom momentu u Solarnu Staru 219 donatora iz regiona i Evrope priložilo ukupno 923.758 dinara.

Iz Elektropionira objašnjavaju da se nakon prikupljanja novca pristupilo izradi detaljne projektno-tehničke dokumentacije i nabavci potrebna oprema.

Naredni korak je dobijanje statusa „proizvođača iz obnovljivih izvora energije” za obe elektrane, pravno-tehnička procedura koja bi mogla da traje od nekoliko meseci do godinu dana.

Najkraće će trajati postavljanje panela, koje može biti završeno za nedelju dana. Elektropionir se nada postavljanju panela na proleće. Posle toga je potrebno još i izgraditi priključak i izabrati snabdevača koji će otkupljivati proizvedenu električnu energiju.

„Gruba je procena da će sve ove faze biti završene do kraja leta 2023. godine i da će tada solarne elektrane biti povezane na mrežu i puštene u rad. Početkom 2024. godine lokalne mesne zajednice dobiće prva novčana sredstva od prihoda zadružnih elektrana!“, komentarišu iz Elektropionira.

„Mi smo već u Pirotu na krovu Ekonomske škole napravili solarnu elektranu snage 15 kilovata, na krovu Tehničke škole snage pet kilovata, ali želimo da je pojačamo, na magacinu Komunalca imamo solarnu elektranu od 30 kilovata, a Vodovod i Regionalna deponija razrađuju projekte za solarne elektrane od po 150 kilovata“, izjavio je u ponedeljak gradonačelnik Pirota Vasić. Predsednici mesnih zajednica Dojkinci i Temska su dodali da se veliki veliki broj meštana interesuje i za to da slične solarne panele postavi na svoje privatne kuće, prenele su Pirotske vesti.

Solarne fabrike električne energije su važne ne samo zbog povećanja udela struje koji se dobija od obnovljivih izvora, već i stoga što mogu zameniti štetne projekte MHE. Kako je za Mašinu prošle godine istakao Momčilović:

„Čini nam se da postoji visoka svest o štetnosti malih hidroelektrana koje su godinama predstavljale pretnju za opstanak staroplaninskih sela. Istovremeno raste svest i interesovanje za solarnu energiju koja je ekološki značajno prihvatljivija. Kada se još u planiranje i rad na projektu poput našeg uključi i lokalna zajednica dobijamo dobitnu kombinaciju za pozitivne promene.“

I.K.

Prethodni članak

Socijalno-ekonomski savet prihvatio predlog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Šta možemo da naučimo o granicama zelene tranzicije od naučne fantastike, borbe rudara i Jugoslavije

Sledeći članak