Gradnja gondole oštećuje Beogradsku tvrđavu – pokrenuta je peticija

Posečena stabla na Kalemegdanu; Foto: Velimir Soskic / Facebook

Pokrenuta je peticija protiv gradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi.

Inicijatori peticije traže da se obustavi izgradnja gondole koja treba da poveže Beogradsku tvrđavu i Ušće. Oni smatraju da će nastavak radova devastirati tvrđavu koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Peticiju su pokrenule organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, kustosi muzeja i grupa nastavnika i saradnika Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta Beogradu.

Od nadležnih ministarstava, Grada Beograda i republičkih i gradskih ustanova odgovornih za zaštitu nasleđa i urbanizam se traži poštovanje Ustava i međunarodnih konvencija koje je ratifkovala Republika Srbija, a kojima se garantuje pravo na kulturu i kulturno nasleđe kao javno dobro. Zbog toga smatraju da je važno zaustaviti dalje promene istorijskog jezgra grada, a samim tim i Beogradske tvrđave koja je važno kulturno dobro, te da bi trebalo da bude u očuvana u celosti.

Svaka intervencija ovog tipa, značila bi nepovratni i nenadoknadivi gubitak za sadašnje i buduće građane Beograda, Srbije i sveta, navodi se u peticiji.

Podsetimo, pre deset dana, u parku Ušće na Novom Beogradu posečeno je više od stabala kako bi se omogućilo sprovođenje projekta izgradnje gondole čiji je nosilac „JP Skijališta Srbije“. Zbog toga je u subotu 16. marta održan protest nezadovoljnih građana koji su učestvovali u akciji sađenja drveća. Osim seče stabala, da bi se projekat ostvario, potrebno je izvršiti radove na samoj Beogradskoj tvrđavi, što je bio neposredni povod za pokretanje peticije.

Ovim projektom, ne samo da bi se ugrozilo mesto Srbije kao punopravnog člana međunarodnih i evropskih organizacija i strukovnih udruženja u oblasti kulturnog nasleđa, već bi se nepovratno ugrozili strateški međunarodni projekti koje Srbija realizuje u oblasti zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa. Među ovim projektima su i kandidatura Beograda za Zelenu prestonicu Evrope kao i transnacionalna nominacija „Granice Rimskog carstva – Srbija“ na UNESKO Listu svetske baštine, koja je u izradi od 2015. U okviru tog projekta je predviđeno da Beogradska tvrđava sa rimskim kastrumom bude jedan od ključnih lokaliteta nominacije za Listu svetske baštine. Uspešan ishod ovih nominacija bi povećao vidljivost prestonice Srbije u međunarodnim okvirima, stavio je na mapu kulturnog turizma čuvajući specifičnosti i istorijske slojeve Beograda, i doprineo pozitivnijoj slici Srbije i Beograda u međunarodnim okvirima“, navode inicijatori peticije.

Peticiju je do sada potpisalo preko devet hiljada ljudi, a i vi je možete potpisati OVDE.

L.P.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen je pop Vladimir Zečević

Balkansko NE u NATO – međunarodna konferencija

Sledeći članak