Helikopter pomoć od 10.000 dinara daleko od rešenja, piše portal Bebac

Jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara koja je od ponedeljka uplaćena roditeljima i starateljima dece mlađe od 16 godina hvalisanje „velikodušnim” potezima a ne sistemsko rešenje, ocenio je portal Bebac.

Ovim potezom država je pokušala da ublaži tešku situaciju u kojoj se svakog septembra nalaze roditelji širom Srbije, koji je ove godine „znatno teži za sve porodice zbog ogromnog poskupljenja hrane koje tera porodice da štede tamo gde se ne bi smelo štedeti – na hrani“, navodi se na portalu Bebac.

Kako navodi ovaj portal, nadležni su kao izlaz iz tako teške situacije osmislili finansijsku pomoć „koju je neplanski i bez kriterijuma dobilo 635.000 roditelja i staratelja bez obzira na socijalnu kartu porodice. Novac su podjednako dobili zaposleni i nezaposleni, oni sa rešenim stambenim pitanjem i oni bez njega, oni sa kreditom i oni bez njega.“ Nadležni smatraju da su svi roditelji u istoj situaciji, a da li su, pitaju iz Bebca.

Ovim davanjima država je pokazala da potpuno ignoriše stvarnu potrebu socijalno ugroženih porodica, upozoravaju iz Bebca i dodaju da se država odlučila za jeftin populizam umesto ozbiljnih i dugoročnih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju porodice.

„Iako se naša zemlja suočava sa ozbiljnim problemima socijalne nejednakosti postoji jedna novčana mera koja je direktno upućena isključivo na dete i to je dečiji dodatak. Ispunjavanje uslova za dečiji dodatak veoma je strogo, a suma dečijeg dodatka je šamar svim socijalno ugroženim porodicama. Dečiji dodatak za jedno dete iznosi 4.059 dinara što decu koja su ugrožena nikako ne može izvući iz siromaštva. Prema izveštajima UNICEF-a više od 122.000 mališana nije imalo mogućnost da zadovolji osnovne potrebe tokom protekle godine“, podsećaju i upozoravaju iz Bebca.

Tako umesto reformisanja socijalnih politika, ističe se u tekstu, jer dečiji dodatak nije adekvatan, „naša neodgovorna država odlučila se na privremenu meru koja anestezira širu javnost zamućujući im pogled ka dalekosežnim posledicama.“

„Kupovina socijalnog i političkog mira potkupljivanjem građana jednokratnom pomoći neće učiniti da deca izađu iz siromaštva, jer već sledećeg meseca roditelji deci neće moći da naprave čak ni sendvič sa parizerom. Deca nam u školu idu gladna“, navodi se na sajtu Bebac.

„Država nema jasnu ideju kako zaista da pomogne porodicama , jer ne prepoznaje da davanjem jednokratne pomoći porodicama neće biti bolje. Roditelji će kupiti deci školski ranac ili patike, ali pojedini će ovaj novac potrošiti na hranu ili ogrev jer smo istinski osiromašili“, kažu iz Bebca.

Šta treba da zakrpi takva populistička mera

Kao što smo već pisali, Republički zavod za statistiku je za poslednji kvartal ove godine prognozirao nastavak poskupljenja između ostalog i hrane, pića, struje i grejanja. Pored postojećih poskupljenja koja su se desila u toku ove godine, primanja prosečne porodice u Srbiji nisu dovoljna da pokriju sve neophodne troškove.

Podsetimo, najave stručnjaka su da će veliki teret inflacije pasti na potrošače. Paralelno sa ovim najavama, Vlada Republike Srbije je, bez dogovora u Socijalno-ekonomskom savetu, donela odluku o povećanju minimalca koji ne može da pokrije troškove ni minimalne potrošačke korpe, koja je prema podacima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine u julu iznosila 52.155 dinara.

Ilustracije radi, prema procenjenoj strukturi minimalne potrošačke korpe u Ministarstvu trgovine, koju ne mogu da priušte oni koji žive sa minimalnom platom, za obrazovanje je odvojeno čitavih 131,78 dinara mesečno, dok je za odeću i obuću odvojeno 1.320,45 dinara. Za porodice koje imaju decu, jasno je da ovi iznosi ne predstavljaju nikakvu osnovu za dostojanstven život, ali nažalost ni preživljavanje.

I.P.

Prethodni članak

Šumadinci zakazali sastanak zbog rudarskih istraživanja u Kniću i Kraljevu

Rodna ravnopravnost u Srbiji u praksi daleko od stanja na papiru

Sledeći članak