Inicijativa „Živim i van sezone“ traži povlačenje Nacrta zakona o radnom angažovanju

138 potpisnika inicijative „Živim i van sezone“ iz organizacija civilnog društva, akademske zajednice i sindikata još jednom poziva Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da povuče „Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima“.

Čistačica riba stepenice u stambenoj zgradi

Juče je zvanično završena javna rasprava o zakonu koji bi trebalo da zameni Zakon o sezonskom radi i kojim se proširuje njegovo dejstvo i na oblasti van poljoprivrede. Potpisnici inicijative „Živim i van sezone“ smatraju da je ova javna rasprava „pokazala nespremnost vlasti da sasluša i uvaži iznete argumente i primedbe sindikata, organizacija civilnog društva, ekspertkinja i eksperata koji se bave pitanjima rada i zapošljavanja“ i da Vlada i Ministarstvo „predloženim nacrtom Zakona nastavljaju sa urušavanjem sistema radnih prava i radne sigurnosti u Srbiji“.

„Već smo stotinu puta ponovili da je nacrt Zakona loš i da je dodatno regulisanje ove oblasti nepotrebno. Postoji Zakon o radu i u okviru njega rešenja za privremeno angažovanje radnika i radnica. Osim što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, ovaj zakon će dodatno urušiti radna prava zaposlenih“, navodi se u saopštenju inicijative.

Potpisnici inicijative upozoravaju i da radnici koji budu angažovani na način predviđen ovim Zakonom neće imati šanse da se izbore za svoja osnovna prava dok će ujedno poslodavci biti zaštićeni od sudskih presuda za radnu eksploataciju.

Kada se sagledaju poslovi koji su obuhvaćeni nacrtom „jasno je da se išlo na poslove koji su najslabije plaćeni ali i koje većinski obavljaju žene“, stoji u saopštenju.

„Položaj žena, nasilje prema ženama i seksualno uznemiravanje će tek sada dobiti na zamahu. Pored toga, uočljivo je da će privremeno angažovanje stranih radnika dovesti do stvaranja novih oblika radne eksploatacije. Znamo da će poslodavci koristiti ovaj zakon u onoj meri u kojoj im odgovara i menjati status sadašnjih zaposlenih jeftinijim radnicima. Zato još jednom ponavljamo – povucite Zakon!“

Na kraju svog saopštenja inicijativa „Živim i van sezone“ poziva javnost, zaposlene, sindikate i stručnu javnost da „podignu svoj glas i ne dozvole usvajanje ovog lošeg i nepotrebnog Zakona“.

M.M.

Prethodni članak

Vulin povukao Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima

Polovina građana smatra da se Beograd razvija u skladu sa interesima moćnika, pokazuje istraživanje

Sledeći članak