Inspekcija naložila stanarima zgrade na Vračaru da sami uklone mural Ratku Mladiću

Nakon sinoćnih tenzija, inspekcija je naložila stanarima zgrade na Vračaru da uklone mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

Mural Ratku Mladiću na Vračaru

Na mural je, u međuvremenu, jutros bačena kanta farbe. Ova, najnovija intervencija je jedan u nizu pokušaja da se, kako piše Kontrapress, „popravi“ mural na ćošku Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Kontrapress je deo pokušaja zabeležio u video prilogu koji prikazuje i brzinu sa kojom je mural vraćen u prvobitno stanje. Po saznanjima istog izvora, deo stanara okolnih zgrada je od nadležnih tražio da se mural ukloni, a to su zahtevale i nevladine organizacije.

Podsetimo, juče je, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, bilo zakazano uklanjanje murala posvećenog ratnom zločincu koji služi doživotnu kaznu zatvora na osnovu presude za genocid i zločin protiv čovečnosti. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao sud u Hagu, osudio je Mladića za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je onemogućilo uklanjanje murala sa argumentom da sprečava moguće incidente između grupa građana koje su za i onih koje su protiv uklanjanja murala, pa je lokaciju juče obezbeđivala policija. U kasnim popodnevnim časovima aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i umetnica Jelena Jaćimović su mural gađale jajima, nakon čega ih je najpre grubo odvukla grupa muškaraca u civilu, da bi ih nakon toga uniformisani pripadnici policije priveli.

Pripadnik desničarskih organizacija iza kordona policije
Pripadnik desničarskih organizacija iza kordona policije; Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Građani su na privođenje Ćorović i Jaćimović reagovali sinoć protestnim skupom. Nakon okupljanja ispred Doma sindikata, okupljeni građani, predstavnici civilnog društva i opozicijonih stranaka prošetali su do Njegoševe, gde ih je kordon policije sprečio da se približe muralu. Lokaciju je obišao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kako javlja Nova.rs, u isto vreme okupili su se i pripadnici organizacija ekstremne desnice, uključujući članove takozvanih „Narodnih patrola“, koji su pokušali da probiju kordon, te pretili građanima i novinarima. Isti izvor tvrdi da su pojedinci iz ove grupe gađali okupljene građane daskama.

Ćorović i Jaćimović su puštene nakon kratkog informativnog razgovora. Po navodima N1, Ćorović je sinoć dobila nekoliko brutalnih pretnji.

I.K.

Prethodni članak

Na protestu otpuštenih radnica kompanije Vali izneti poražavajući podaci o uslovima rada

Ekološki ustanak izlazi na izbore

Sledeći članak