Između partijske kontrole i tržišne parole: kultura, obrazovanje, mediji

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

U sredu od 19h, u Gradskom kulturnom centru Užice portal Mašina organizuje javni razgovor o kulturnim i obrazovnim politikama u Srbiji, kao i o ulozi medija u odnosu na te oblasti.

U javnosti možemo primetiti pojačanu aktivnost vlasti po pitanju ključnih institucija kulture. Međutim, mere štednje i dalje sa sobom nose posledice za one, mnogo manje vidljive i za vladajuću elitu manje značajne institucije – poput smanjivanja kapaciteta i gašenja biblioteka, kulturnih centara, lokalnih medija.

U kakvoj su vezi institucionalne i političke promene u polju kulturnih i obrazovnih politika koje se donose odozgo, kakvo je stanje na terenu, u „perifernim“ krajevima Srbije, i konačno, koja je uloga medija – koji se gase, privatizuju i/ili komercijalizuju – u svemu tome? – su pitanja o kojima će se na tribini govoriti.

U razgovoru učestvuju: Ružica Marjanović (festival Na pola puta, Užice), Slađana Petrović Varagić (NFC Filmart, Požega), Miloš Janković (portal Mašina, magazin Lice ulice, Beograd). Moderacija: Vida Knežević (portal Mašina, Kontekst kolektiv, Beograd).

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

Prethodni članak

Otvorena je izložba „Umetnost u doba klasnog rata“

Intervju s radnikom na „Beogradu na vodi“

Sledeći članak