Jedna doza vakcine protiv HPV dovoljna za imunizaciju

Iako bi se u najvećem broju slučajeva rak grlića materice mogao sprečiti, i dalje mnogo žena umire od te bolesti. Nove vesti u vezi sa vakcinom protiv HPV bude nadu u pozitivnu promenu.

„Čvrsto verujem da je eliminacija raka grlića materice moguća“. Povod za ovu izjavu pomoćnice direktora Svetske zdravstvene organizacije, Dr P. N. Simelela, bio je potvrda da jedna doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) pruža zadovoljavajuću zaštitu protiv najčešćeg uzroka raka grlića materice.

Strateška savetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju (SAGE) Svetske zdrvastvene organizacije potvrdila je da jedna doza vakcine protiv HPV pruža zaštitu uporedive jačine sa zaštitom koja se razvija nakon dve primljene doze. Ovaj nalaz je veoma značaj za ubrazavanje imunizacije protiv HPV, odnosno za prevenciju raka grlića materice, budući da će jednom dozom moći da se obuhvati veći broj ljudi u kraćem vremenskom periodu.

Rak grlića materice, koga u 97% prouzrokuje humani papiloma virus, je drugi vodeći malignitet i četvrti po redu uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji, s obzirom da svake godine oboli preko 1.300 žena, a premine približno 500 pacijentkinja. Najveći broj žena spada u starosnu kategoriju od 45 do 59 godina, ali je primećen trend pomeranja ove starosne granice ka mlađem životnom uzrastu.

„Pozivamo sve zemlje da sprovedu vakcinaciju protiv HPV i daju prioritet različitim starosnim grupama nevakcinisanih devojčica. Ove preporuke će omogućiti da se više devojčica i žena vakciniše, što će ih zaštititi od raka grlića materice i svih njegovih posledica“, izjavio je rukovodilac SAGE, Dr Alejandro Cravioto.

Preporuka SAGE je da se devojčice uzrasta 9-14 godina vakcinišu sa jednom ili dve doze, mlade žene uzrasta 15-20 takođe sa jednom ili dve doze, dok za starije od 21 godinu SAGE preporučuje dve doze sa razmakom od šest meseci. Osobama sa oslabljenim imunitetom, uključujući i zaražene virusom HIV, SAGE preporučuje tri doze vakcine protiv HPV.

Situacija po pitanju imunizacije vakcinom koja bi mogla da spasi mnoge živote je za sad nezavidna. U 2020. godine svetska pokrivenost sa dve doze bila je 13%, dok je cilj programa imunizacije vakcinisati 90% populacije. Ovoj slaboj pokrivenosti u pojedinim su zameljama doprinele i visoke cene vakcina. Tako u Srbiji cena vakcine protiv HPV je između 200 i 300 evra.

Na sreću, nejednak pristup vakcini bi uskoro trebalo da se promeni. Početkom 2022. godine generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus zahvalio je Srbiji zbog odluke da vаkcinаciја prоtiv (HPV) bude о trоšku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnje. Vakcina protiv HPV trebalo je da bude besplatno dostupna u domovima zdravlja u martu, međutim prema izjavi direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škodrić, vakcina će biti dostupna od maja ove godine.

A.J.

Prethodni članak

MOR: Jednakost, raznolikost i inkluzivnost na radnom mestu utiču na dobrobit radnika i radnica

„Vrapci se te godine nisu vratili u svoja gnezda“: Protestna akcija umetnice Vesne Vesić povodom aktuelne seče drvoreda u ulici Kej oslobođenja u Zemunu

Sledeći članak