Jovan Rajić: Ministarka Đedović i direktorka Rio Tinta otkazale učešće na konferenciji na kojoj učestvuje RERI

„Sami ste odgovorni za stvaranje negativne slike o sebi, a to ste još jednom i ovim potezom potvrdili“, poručio je predstavnicima vlasti i kompanije Rio Tinto osnivač RERI-ja Jovan Rajić.

Jovan Rajić

Jovan Rajić, advokat i osnivač Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI je objavio da su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i direktorka pravne službe za borate i litijume u Rio Tintu Marijanti Babić otkazale učešće u Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, o čemu je Rajića obavestio organizator.

Rajić je putem društvene mreže izjavi da se radovao diskusiji sa ministarkom Đedović i direktorkom Rio Tinta gospođom Babić na Bezbednosnoj konferenciji u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koja počinje 11. oktobra. Predsednik upravnog odbora RERI-ja je, po sopstvenim rečima, smatrao sam da je to prilika za suočavanje argumenata, kao i da je dobro i pozitivno što su pristale na razgovor. One se, međutim, neće pojaviti na konferenciji.

„Kada se sledeći put neko iz vlasti ili Rio Tinta zapita zbog čega se sumnja u njihove namerem neka bude svestan toga da ne može sve u Srbiji da se rešava neposrednim pogodbama, ‚strateškim partnerstvima‘ i iza zatvorenih vrata. Narod ove zemlje, civilni sektor, ekspertska zajednica i svi ostali koji se za to interesuju moraju da imaju sve informacije, o svemu moraju biti pitani i o svemu obaveštavani“, prokomentarisao je Rajić putem društvenih mreža i dodao:

„Žao mi je, gospodo, sami ste odgovorni za stvaranje negativne slike o sebi, a to ste još jednom i ovim potezom potvrdili. Zato niko ne veruje u vaše dobre namere“.

Beogradska bezbednosna konferencija je nastavljač Beogradskog bezbednosnog foruma

Beogradska bezbednosna konferencija (BSC) je, konstatuje Wikipedia, konferencija o spoljnoj politici i bezbednosti. Organizator konferencije je Beogradski centar za bezbednosnu politiku, nezavisni istraživački centar koji se bavi istraživanjima u oblasti bezbednosne i spoljne politike:

„Konferencija okuplja diplomate, predstavnike međunarodnih organizacija, predstavnike organizacija civilnog društva, novinare, aktiviste, predstavnike akademske zajednice. BSC je nastavak Beogradskog bezbednosnog foruma, konferencije koju je Beogradski centar za bezbednosnu politiku organizovao zajedno sa partnerima 11 godina zaredom (2011-2021)“

Druga godišnja Beogradska bezbednosna konferencija (BSC) biće održana od 11. do 13. oktobra pod nazivom „Rekonstrukcija globalnog (ne)reda“, prenosi portal European Western Balkans. Tokom trodnevne konferencije učesnici će se baviti temama rata u Ukrajini, regionalne bezbednosti, proširenja Evropske unije 20 godina nakon Samita u Solunu, konceptom zarobljene države i zelenom tranzicijom.

„BSC je okruženje koje pruža priliku za angažovane diskusije o najrelevantnijim temama. Najsloženiji izazovi sa kojima se danas suočavamo, kao što su oni geopolitički, budućnosti EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala, dezinformacija, zahtavaju hrabro razmišljanje i iskren dijalog koji BSC pruža“, naveli su organizatori.

I.K.

Prethodni članak

Kuća ljudskih prava: Da li nasilje treba da se dogodi našoj deci da bismo reagovali?

Izmene Zakona o stanovanju se ne bave gorućim problemima, tvrde iz Pokreta za stambenu jednakost

Sledeći članak