Jura odbija da vrati na posao predstavnika sindikata Predraga Stojanovića i pored rešenja inspekcije

Kako saopštavaju iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije kompanija Jura se danas oglušila o rešenje Inspektorata za rad kojim joj je naloženo da bez odlaganja vrati na posao sindikalca Predraga Stojanovića koji je dobio otkaz u aprilu.

Predrag Stojanović

Radniku Jure iz Leskovca, Predradu Stojanoviću je juče uručeno rešenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Inspektorata za rad u kojem se kaže da je poslodavac dužan da ga bez odlaganja vrati na radno mesto i prijavi na obavezno socijalno osiguranje.

U skladu sa tim Stojanović se danas u šest ujutru pojavio na radnom mestu, međutim već nakon sat vremena je udaljen iz fabrike u Leskovcu.

„U sedam sati su došli ljudi iz obezbeđenja i iz pravne službe sa naređenjem da moram da napustim fabriku pošto poslodavac ne dozvoljava da nastavim sa radom“, rekao je Stojanović za Mašinu.

Stojanović je sindikalni predstavnik u svojoj fabrici a otkaz u aprilu je dobio upravo zbog svog sindikalnog delovanja i ukazivanje na probleme u preduzeću.

Povodom ovih dešavanja se oglasio i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković ocenivši odluku Jure „skandaloznom“. On kaže da je uputio dopis menadžmentu južnokorejske kompanije, u kojem zahteva da se sindikalnom predstavniku omogući normalan rad, u skladu sa zakonima Republike Srbije.

„Očekujem hitnu primenu pozitivnih propisa Srbije, uz poštovanje Ustava, zakona, podzakonskih akata, institucija i međunarodnih konvencija”, navodi Marković i upozorava da će taj sindikat iskoristiti sve zakonske vidove sindikalne borbe i obavestiti sve domaće i međunarodne institucije.

Podsećamo da se pre dve godine sa sličnim problemima suočio i Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje iz Kragujevca, koji je dobio otkaz kao vid pritiska zbog sindikalnog delovanja. Usledila je brza podrška različitih lokalnih i međunarodnih sindikata kao i protest kojem su prisustvovali predsednici svih domaćih sindikalnih centrala nakon čega je Ilić i vraćen na posao. Očekuje se da Stojanović, kao posvećeni sindikalni aktivista dobije istu podršku i bude vraćen na posao.

O nepoštovanju radnih prava u kompaniji Jura više možete pronaći na ovom linku.

M.M.

Prethodni članak

Porodiljsko odsustvo za očeve u Francuskoj 28 dana

Memorandum SANU: manifest neoliberalizma na srpski način

Sledeći članak