Otkaz Predragu Stojanoviću sindikalnom povereniku u Juri

Kako saopštava Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) kompanija Jura je dala otkaz Predragu Stojanoviću sindikalnom povereniku u leskovačkoj fabrici ove južnokorejske kompanije.

Predrag Stojanović

Do otkaza je došlo nakon nekoliko upozorenja zbog „povrede radne discipline“ o čemu smo ranije pisali. U sindikatu smatraju da je Stojanvić dobio otkaz samo zato što je u ime zaposlenih u medijima iznosio istine o otkazima u toj kompaniji i pritiscima sa kojima su se radnici suočavali.

„Svi znaju od gradskih do republičkih čelnika kakva je situacija i kako se krše radnička prava koja su generacijski krvavo sticana“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Zoran Marković predsednik SSMS-a.

„Tačno je da je Samostalni sindikat metalaca Srbije registrovao Sindikalnu organizaciju i tačno je da sindikalni predstavnik Predrag Stojanović iskreni i stvarni borac za radnička prava i prava svojih koleginica i kolega kod koga se učlanilo 350 radnika i zbog toga mu je uručen otkaz i dalje se vrši pritisak na sve moguće načine da se ti zaposleni iščlane iz sindikata“, kaže Marković.

U sindikatu kažu da je glavni alat koji Jura u Leskovcu koristi kako bi sprečila sindikalno organizovanje pokretanje tzv. saveta zaposlenih „Južna Koreja za Južnu Srbiju“. Sudeći po navodima sindikata ovo udruženje je donelo odluku prema kojoj oni radnici koji se učlane u sindikat gube pravo na pomoć koju kompanija isplaćuje preko udruženja za rođenje dece, solidarnu pomoć i sl.

O pritiscima zbog pokretanja sindikalnog organizovanja i potencijalne uloge „saveta radnika“, Stojanović je za Mašinu govorio pre godinu dana:

„Početkom februara (2020.) je rukovodstvo saznalo da pokušavam da napravim sindikat. Odmah je došao ceo glavni menadžment s pravnom službom, i tražili su da razgovaraju sa mnom. Sat i petnaest minuta je trajao razgovor, pitali su me zašto sam napustio savet radnika, šta se dešava u fabrici, kako se menadžeri ponašaju, i sve sam im rekao.“

U izjavi za Mašinu, predsednik sindikata Zoran Marković je rekao da će oni dalje postupati u skladu sa zakonom te da će podneti tužbu i postupak kod inspektorata rada.

M.M.

Prethodni članak

Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih projekata Ministarstva kulture u 2021. godini

HDP će nastaviti s političkim organizovanjem i pružanjem otpora uprkos Erdoganovoj represiji

Sledeći članak