Južna Koreja produžava radno vreme uprkos svetskim trendovima

Konzervativna vlada Južne Koreje je predložila izmene zakona kojima bi gornja granica za dužinu nedeljnog radnog vremena sa sadašnjih 52 sata bila povećana na 69 sati.

Radnici u Južnoj Koreji

Kako javljaju mediji Južna Koreja, koja je već poznata po izuzetno striknoj radnoj etici i izgaranju na poslu, bi uskoro mogla da donese nove uredbe kojima bi se nedeljno radno vreme moglo produžiti na čak 69 sati.

Prema važećim zakonima je moguće raditi 40 sati nedeljno uz dodatnih 12 prekovremenih sati što je gotovo pravilo u većini preduzeća. Tako južnokorejski radnici godišnje prosečno rade 1915 sati, dok recimo Amerikanci rade 1719 sati, a Francuzi kod kojih je radna nedelja 35 sati 1490.

Zanimljivo je da predlog dolazi u trenutku kada je skraćivanje radne nedelje postalo trend u svetu što pokazuju inicijative iz Velike Britanije i Kalifornije.

Svesni ovoga južnokorejski predlagači zakona nisu propustili da referišu na „balans života i posla“ i trendove skraćivanja radne nedelje. Iz kabineta predsednika Sok-jul Jun (Yoon Suk Yeol) kažu da će zbog dodatnog postavljanja ograničenja broja radnih sati na mesečnom i kvartalnom nivou neki radnici čak imati i više slobodnog vremena. Postojaće i ograničenje da nije moguće raditi više od tri nedelje za redom 60 i više sati, što je ministar rada Ðong-šik Li (Lee Jung-sik) iskoristio da objasni kako to otvara mogućnost za četvorodnevnu radnu nedelju.

Istraživanja su već isticala da je dugačko radno vreme osnovni razlog što Južna Koreja ima najnižu stopu nataliteta u svetu dok je ujedno broj samoubistava na sto hiljada stanovnika jedan od globalno najviših.

Predlog je već naišao na niz protivljenja, ironično najveći protivnik je Demokratska partija koja je prethodno produžila radno vreme na sadašnjih 52 sata nedeljno. Očekuje se i reakcija sindikata koji su u poslednje vreme pokazali da mogu da mobilizuju veliki broj radnika i radnica.

M.M.

Prethodni članak

Predstava „Dr Ausländer (Made for Germany)”: O zdravstvenim radnicima kao najkvalitetnijem izvoznom proizvodu

Radnici i danas blokiraju rafinerije, štrajkovi u Francuskoj se nastavljaju

Sledeći članak