Kako se promenio rad preko internet platofrmi od početka pandemije do danas?

Gigmetar je objavio rezultate svog petog merenja položaja platformskih radnica i radnika.

Primetan je pad aktivnosti radnika na internet platformama u prvim mesecima Covid-19, odnosno od oktobra 2020. godine, saznajemo iz izveštaja Gigmetra.

Odluka srpske vlade o naplati poreza je značajno uticala na aktivnost radnica i radnika na onlajn platformama, navode autori izveštaja.

Podsećamo da je u oktobru 2020. godine Poreska uprava zatražila od fizičkih lica da podnesu poreske prijave i plate porez na prilive iz inostranstva. Socijalna i pravna problematičnost tog postupak dovelo je do organizovanja i borbe radnika na internetu, o čemu možete čitati naše izveštavanje ovde.

Prema izveštaju Gigmetra, najveći broj ljudi iz Srbije na platformama bavi se kreativnim uslugama, pisanjem i prevođenjem, odnosno nuđenjem profesionalnih usluga. Udeo programera u celoj populaciji platformskih radnika je manji. Prema izveštaju moguće objašnjenje za odsustvo programera sa platformi su sve lukrativniji uslovi rada u oflajn sektoru.

Udeo žena koje stalno rade na platformama (31,88%) je manji od onog koji se povremeno pridružuju platformskoj radnoj snazi (34,18%). Žene imaju više obaveza van rada i to ih onemogućava u kontinuiranom prisustvu na platformama, što je moguće objašnjenje za takav udeo žena u radu preko platformi, pišu autori izveštaja.

I žene i muškarci koji dugoročno posluju preko platformi zarađuju više od onih koji rade ređe. U proseku, oni su povećali traženu cenu rada za oko pet dolara. Iako žene i dalje zarađuju manje ($21,54) u odnosu na muškarce ($25,54%), pregovarale su bolje – za nešto više od godinu dana one su povećale traženu nadnicu za 27,7% u odnosu na muških 15%, javlja Gigmetar.

Sa 161 platformskim radnikom na 100 hiljada stanovnika Srbija je i dalje zemlja sa najvećom populacijom u ovom sektoru na dominantnoj onlajn platformi u regionu.

Širenje platformskog rada je deo opštijeg procesa širenja nestandardnih i nesigurnih oblika rada. O tome kako to utiče na položaj radnika pisali smo ovde.

Merenja Gigmetra dostupna su na ovom sajtu.

Gigmetar se bavi opisivanjem digitalne geografije Srbije i zemalja u regionu jugoistočne Evrope. S radom je počeo u decembru 2019. godine.

A.J.

Prethodni članak

Grčka: uhapšen odbegli zamenik lidera neonacističke partije Zlatna zora

Odbranimo r(ij)eke Balkana: region se ujedinjuje u borbi za vodu

Sledeći članak