Kampanja protiv levičara u Mađarskoj je rezultat normalizacije uličnog, pravosudnog i medijskog nasilja, upozoravaju iz zeleno-levog pokreta Sikra

Leve organizacije, mediji i aktivisti u Mađarskoj su predmet višemesečne kampanje blaćenja, jedna aktivistkinja je nepravedno zadržana dve nedelje u zatvoru.

Proteklih godina Budimpešta je postala mesto jednog od najvećih neonacističkih skupova u Evropi. Svake godine u februaru, članovi ekstremno desničarskih organizacija obeležavaju ono što nazivaju „Dan časti“, bitku u kojoj je poginulo dvadeset hiljada nemačkih i mađarskih vojnika koji su pokušali da probiju sovjetski obruč oko grada.

Kako smo ranije pisali, ovogodišnje okupljanje neonacista u Budimpešti propraćeno je nizom nasilnih činova, od kojih su pažnju medija uhvatili prebijanja osoba koja su navodno pripadnici neonacističkih grupa.

Petoro osoba koji su nosili „fajerke“ prebijeni su na različitim mestima po Budimpeši. Policija je 11. februara privela tri žene i jednog muškarca, a od osumnjičenih troje su bili strani državljani.

Otada, provladini tabloidi i ekstremno desničarski portali krive levičare i antifašiste za nasilje i vode kampanju blaćenja usmerenu na levičarske medije, političare i pokrete, posebno na zeleno-levi pokret „Sikra“, njihovu članicu Kristinu D. i njihovog narodnog poslanika Andraša Jambora.

Kristina D. je pored kampanje blaćenja uhapšena pod optužbom da je jedna od osoba koja je učestvovala u februarskim prebijanjima. Umesto da bude puštena nakon saslušanja, ona je provela dve nedelje u zatovru.

Za dokaze na osnovu kojih je zadržana u zatvoru njena advokatica je rekla da su nedovoljni čak i za to da budu osnova za sumnju da je Kristina počinila krivično delo.

Članicu pokreta „Sikra“ je uhapsila antiteroristička jedinica 11. februara, dan nakon prebijanja za koje je terete. Kristinu D. policajci su zatekli u svojoj kući gde je „ležala u krevetu bolesna“, rekla je za medije advokatica dr Eržebet Kadlot.

Kristina je uhapšena na osnovu toga što poseduje jaknu masovne proizvodnje koja liči na jaknu napadača koga je snimila kamera i jednog Fejsbuk lajka.

„Ne znam da li su nadležni bili politički motivisani, ali ne možete hapsiti na osnovu ovako malo dokaza … Ovo je krivičnopravna besmislica“, rekla je u intervjuu Kadlot.

Kristina D. je puštena iz zatvora nakon dve nedelje i braniće se sa slobode, ali će njeno ime na internet pretraživačima dugo ostati povezana sa aktima nasilja. Kampanja blaćenja koju trpi može imati razne negativne posledice, upozorava njena advokatica, između ostalog može da bude razlog zbog kojeg će je odbiti neki budući poslodavac.

Tokom narednih nedelja, pokret „Sikra“ će razmatrati sva moguća pravna sredstva protiv odgovornih medijskih platformi i političara za klevetu, govor mržnje i podsticanje na nasilje.

Kampanja protiv levih i progresivnih aktera nije izolovan slučaj već rezultat „normalizacije uličnog, pravosudnog i medijskog nasilja i preplitanja vladine i krajnje desničarske ideologije“, upozoravaju iz zeleno-levog pokreta „Sikra“.

Andraš Jambor, narodni poslanik i član pokreta „Sikra“ je ranije na svom Fejsbuk profilu ponovio da Sikra osuđuje bilo koji vid nasilja i posebno je apelovao na „sugrađane desne političke orijentacije“ da primete da vlast kampanjom blaćenja hoće da ih prevari i da je cilj vladajuće stranke Fides da skrene pažnju sa aktuelne korupcijske afere Velner-Šadl (Völner-Schadl).

A.J.

Prethodni članak

„Još ćemo razgovarati o tome“: odgovori Ministarstva prosvete nakon sastanka sa srednjoškolcima

Još jednom o rodno osetljivom jeziku i Crkvi

Sledeći članak