Kineska kompanija najavljuje tužbe zbog materijalne štete na gradilištu i zahteva procesuiranje demonstranata

Dok China Road & Bridge Corporation saopštava da će od nadležnih tražiti procesuiranje odgovornih za metarijalnu štetu i rušenje imidža kompanije, novosadski aktivisti poručuju da su za eventualno rušenje imidža preduzeća krive neodgovorne gradske vlasti, da civilno društvo ima pravo na delovanje, te da će i građani podnositi tužbe za pretrpljene povrede i strah.

„Tokom demonstracija na parcelama i neposredno uz njih načinjena je velika materijalna šteta kompaniji CRBC, što se prvenstveno odnosi na oštećenja gradilišne ograde i gradilišne table. CRBC definiše odštetni zahtev koji ćemo podneti nadležnim organima Republike Srbije i zahtevati da se sva lica koja su učestvovala u uništavanju imovine, kao i napadima na naše zaposlene, u najkraćem mogućem roku procesuiraju“, navodi se u saopštenju kineskog preduzeća China Road & Bridge Corporation Serbia Branch (CRBC) koje gradi most u Novom Sadu, a koje je preneo Blic.

„Pritisnite nadležne institucije ne da garantuju bezbednost, koje je inače u Republici Srbiji zagarantovana Ustavom, već da vas ne guraju u dalje probleme sa gradnjom mosta bez arhitektonskog projekta i prateću zakonski neophodnu dokumentaciju čime se obesmišljava ustavno pravni poredak države. Možda to za bahatu gradsku vlast Novog Sada nije važno jer se prave da su iznad zakona, ali to vašu kompaniju ne treba da koči da zaustavi radove i potraži odgovornost od političara koji su stvorili situaciju za rušenje vašeg imidža i svih drugih problema koji su se dešavali prethodnih dana“, odgovaraju iz Ekološkog fronta Novi Sad.

U saopštenju kineske kompanije se, po navodima Blica, tvrdi da demonstranti „u kontinuitetu ometaju izvođenje radova i to uglavnom primenom sile – rušeći gradilišnu ogradu i druge elemente“, što kompaniji CBRC uzrokuje ozbiljne probleme sa početkom radova na izgradnji privremenih saobraćajnica. CBRC javnost upoznaje i sa tim da su njihovi radnici „pretrpeli niz pretnji i uvreda, koje su se u određenim situacijama mogle prerasti u nasilje“, kao i sa tim da je ovoj kompaniji prethodnih dana ugrožen poslovni imidž, kao i da CBRC „nikada nigde nije radila mimo važećih propisa i dozvola, a posebno ne u Republici Srbiji u kojoj su takvi postupci zakonom oštro sankcionisani“.

Blic prenosi i da iz CRBC-a naglašavaju da su radovi na mostu započeti u skladu sa važećim građevinskim dozvolama i prijavama radova, te da ovo preduzeće namerava da pred nadležnim sudovima pokreće postupke ukoliko se remećenje radova nastavi:

„Ukoliko do toga dođe, mi ćemo protiv svih lica voditi sudske postupke radi naplate potraživanja, ali i naplate štete za pretrpljeni strah i narušavanje poslovnog kredibiliteta naše kompanije iznošenjem neistina u javnost, a od nadležnih organa ćemo zahtevati podatke o svim licima koja ovu štetu i nanose na licu mesta“, poručuje se u saopštenju.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad su reagovali saopštenjem. U njemu se pobijaju navodi CRBC-a da su radovi na izgradnji pripremnih saobraćajnica započeti u skladu sa zakonom:

„Pripremni radovi, koji podrazumevaju i deminiranje terena – po navodima zamenika gradonačelnika Milana Đurića, započeti su u utorak, 18.10.2022. u ranim jutarnjim časovima (6:00) postavljanjem ograde od strane vaših zaposlenih bez potrebne građevinske table, u šta su se svi prisutni građani, kao i mnogobrojni novinari uverili. Pozvali smo Građevinsku inspekciju – koja nije izašla na teren, da utvrdi nepravilnosti tog dana, a osim table primećen je izostanak stručnog lica sa odgovarajućom licencom koje bi moglo da odgovori na pitanja građana. Takođe, došla je na naš poziv i patrola Policijske uprave Nov Sad, koja ni u jednom trenutku nije intervenisala, jer okupljeni građani nisu ni na koji način ugrožavali bezbednost vaših radnika. Naprotiv, aktivisti Šodroš Survivor kampa su ih ponudili kafom i osveženjem – oni nisu hteli da se posluže.“

Iz Ekološkog fronta Novi Sad su ponovili tvrdnju da „dozvole prikazane javnosti za početak privremenih radova nisu dovoljne za početak građevinskih radova na trajnom mostu bez čijeg arhitektonskog projekta nije bilo osnova ni za dobijanje privremenih dozvola“ i ocenili da je kompaniju CRBC u taj položaj „dovela „neodgovorna gradska vlast“. U saopštenju se nastavlja:

„Izuzetak je mogućnost da već postoji izvesna dokumentacija i arhitektonski projekat mosta koji nadležni ne žele da prikažu javnosti. Na osnovu čega i za kakav projekat privremenih mostova se dobila građevinska dozvola ako se ne zna kako trajni most treba da izgleda?“

Korodon policije na Šodrošu; Izvor: Ekološki front Novi Sad / Facebook

Aktivisti takođe ponavljaju da sporni most u praksi nije obilaznica jer će prolaziti kroz gusto naseljeni deo grada, te dodaju i da je to ocena čak i urbanista iz JP „Urbanizam“, ali i dodaju da se, po njihovim saznanjima, ovaj projekat smatra projektom od javnog značaja u svojstvu obilaznice. „Građani Novog Sada i Republike Srbije insistiraju da se Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice sa mostom prezentuje javnosti“, kažu iz Ekološkog fronta Novi Sad. Oni podsećaju i na niz međunarodnih i domaćih propisa koji regulišu pravo na delovanje civilnog sektora, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i sam Ustav Republike Srbije.

Iz Ekološkog fronta Novi Sad tvrde da zaposleni nisu imali neprijatnosti, već da su neprijatnosti trpeli građani, pre svega od policijskih snaga. „Ukoliko je CRBC tražila da se obavljanje ovih bespravnih radova 18.10. obezbeđuje policijom bićete tuženi i vi za nanošenje fizičkih povreda, ali i za pretrpljeni strah. Trudićemo se da što više građana podnese tužbu, i to kolektivnu“, poručuje se u saopštenju aktivista i dodaje:

„Aktivisti Šodroš Survivor kampa podržani građanima Novog Sada i ostatka Srbije, učiniće sve da zaštite prirodu vodoplavne zone, staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta na području Dunavca, Šodroša, Kameničke ade u cilju javnog interesa, zaštite zakona i ustavnog poretka Republike Srbije.

Podsetimo, zakonodavstvo ni jedne zemlje na evropskom kontinentu, pa ni Srbije, zasad ne poznaje zakone protiv SLAPP tužbi.

I.K.

Prethodni članak

Zašto nećemo prestati da postavljamo pitanja o Savamali i Beogradu na vodi?

Državna matura iz ugla učenika i učenica

Sledeći članak