Kisić Tepavčević se zahvalila NALED-u na pomoći u izradi zakona o sezonskom radu

Gostujući na konferenciji u organizaciji NALED-a, ministarka rada Darija Kisić Tepavčević je najavila da je izrada Nacrta zakona o sezonskom radu u završnoj fazi.

Darija Kisić Tepavčević na 13. godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama u Srbiji; Foto: minrzs.gov.rs

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević učestvovala je u radu 13. godišnje konferencije o ekonomskim reformama u Srbiji koju je organizovao NALED, gde je u okviru jednog panela rekla da je ministarstvo „vođeno dobrim rezultatima pojednostavljenog načina prijavljivanja sezonskih radnika u oblasti poljoprivrede, prepoznalo potrebu da se taj način prijavljivanja proširi i na oblasti građevinarstva, turizma, ugostiteljstva i pomoći u kući“.

Kisić Tepavčević je iskoristila priliku i da se zahvali NALED-u na „izrađenim preporukama za Ministarstvo za rad“ i navela da je i samo Ministarstvo prepoznalo te preporuke.

O procesu izmena zakona o sezonskom radu i potencijalnim problemima koje one donose ste mogli da čitate u seriji članaka na Mašini.

Nacrt novog zakona o sezonskom radu je poslat radnoj grupi pre nedelju dana iako se ona sastala samo jednom – sredinom decembra. Od naših izvora iz radne grupe saznajemo da je malo šta od primedbi koje su predstavnici sindikata i stručnjaka za radno pravo podneli uneto u nacrt zakona.

Ministarki rada smo postavili pitanje o tome kako je došlo do izrade nacrta zakona s obzirom da se radna grupa nije sastajala, međutim do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Da podsetimo, Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima se od 2018. godine primenjuje u poljoprivredi i u pravni sistem je uveo „usmeni dogovor“ između radnika i poslodavca. Sada, vlast uz pomoć NALED-a želi da dejstvo ovog zakona proširi i na oblasti kao što su građevinarstvo i turizam i ugostiteljstvo čime bi velikom broju radnika i radnica umesto sigurnijeg zaposlenja bio osiguran prekarni položaj sezonaca.

Prethodni članak

Borba za Studentsku polikliniku: „studenti će uvek stajati uz one koji su stali uz njihovo zdravlje“

Novosti o Starosti: šta smo još prećutali u slučaju seksualnog nasilja

Sledeći članak