Ko je rušio u Savamali? Ne davimo Beograd traži obrazovanje anketnog odbora i komisije koji bi ispitali rušenje i ugovor o Beogradu na vodi

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd su poručili da ne odustaju od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi”.

Konferencija za medije u Skupštini

„Podsećamo na izjave Aleksandra Vučića da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi tadašnje gradske vlasti, izjave bivše supruge Siniše Malog da je on naložio rušenje u Savamali, kao i na izjavu Veljka Belivuka da je zajedno sa Aleksandrom Stankovićem i Zvonkom Veselinovićem organizovao rušenje”, saopštavaju iz Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd.

„Državni organi i druge institucije nisu preduzele gotovo ništa da bi istražile i procesuirale odgovorne za organizovanje i sprovođenje rušenja, nisu pružili građanima adekvatnu pravnu zaštitu, a posebno imajući u vidu težinu učinjenih dela, od toga da su maskirana lica uhapsila i narušila slobodu kretanja građanima prolaznicima i očevicima, do toga da je posledica ovih dela bio i smrtni ishod čuvara Slobodana Tanaskovića”, podsećaju iz Zeleno-levog kluba, naglašavajući da nerešeni slučaj „Savamala” predstavlja simbol urušene pravne države.

Poslanici Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd su devetog septembra podneli predlog za obrazovanje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa nezakonitim rušenjem u Savamali 2016. godine i komisije za utvrđivanje činjenica u vezi sa zajedničkim ulaganjem u projekat Beograd na vodi, „uprkos namerama SNS-a da u potpunosti obesmisli instituciju anketnog odbora”, kako je na pratećoj konferenciji za medije prokomentarisala narodna poslanica i predstavnica predlagača Jelena Jerinić. Pored Jerinić, medijima su se obratili narodni poslanici i predstavnici predlagača Robert Kozma i Đorđe Pavićević.

Otkrivanje makete Beograda na vodi
Otkrivanje makete Beograda na vodi; Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Iz Zeleno-levog kluba objašnjavaju da bi komisija koja bi utvrdila činjenice vezane za ugovor o Beogradu na vodi trebalo da ispita realni vlasnički udeo države i investitora, ustupanje javnih resursa i trošenje javnih sredstava i zaduživanje države u realizaciji ovog projekta.

Predlagači smatraju da je tokom realizacije ovog projekta Republika Srbija ozbiljno oštećena. Po njihovim navodima, a na osnovu završnog računa za 2021, gradske vlasti su preduzeću „Beograd na vodi d.o.o. Beograd – Savski venac” samo prošle godine otpisale gubitak od oko 100 miliona evra. Ne davimo Beograd zato zahteva da se ispitaju troškovi Republike Srbije i Grada Beograda, kao i preduzeća „Beograd na vodi d.o.o. Beograd – Savski venac”, „BW Galerija d.o.o. Beograd-Savski Venac” i „BW Kula d.o.o. Beograd-Savski Venac” i drugih povezanih pravnih lica u realizaciji projekta Beograd na vodi.

„Beograd na vodi” finansiraju svi građani i građanke Srbije a koristi od njega ima ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha. „Dok trećina građana Beograda i dalje nema kanalizaciju, a mnogi delovi Srbije nemaju pijaću vodu i javni prevoz, malobrojni se enormno bogate, a Srbija je postala društvo sa najvećim ekonomskim nejednakostima u Evropi”, naglasili su poslanici Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd.

I.K.

Prethodni članak

Skoro 80% postavljenja vršilaca dužnosti nezakonito

Najveći levi društveni pokret u Brazilu prvi put ulazi u parlament

Sledeći članak