Koliko će poskupeti struja? I šta ćemo tad

Nakon navoda da se sprema poskupljenje struje od čak 30% za građane, Danas iznosi da će poskupljenje struje za domaćinstva ipak verovatno biti duplo manje.

Foto: janmbalin / Pixabay

Izvori bliski Elektroprivredi Srbije su za Danas otkrili da će domaćinstva u Srbiji počev od leta najverovatnije plaćati 10-15% skuplju struju nego sada. Ova vest stiže dan nakon što je portal Demostat petog maja objavio da će u julu ili avgustu struja poskupeti 30% za domaćinstva a 70% za privredu.

Anonimni sagovornik Danasa je konstatovao da bi se toliko poskupljenje struje za privredu odrazilo na poskupljenje proizvoda i povisilo inflaciju, te da Agencija za energetiku i Vlada Srbije najverovatnije neće prihvatiti takav zahtev EPS-a, iako su i predstavnici vlasti, poput ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislava Momirovića, i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, u izjavama pokazali spremnost da poskupljenje struje podrže u određenoj meri.

Globalna energetska kriza, koja se zaoštrava od početka rata u Ukrajini, neminovno će dovesti do poskupljenja struje, a sa njom i roba i usluga.

Predsednica Centra potrošača Srbije, Vera Vida, je za Danas ocenila kao neprihvatljiv nagli skok cena struje i konstatovala da bi bilo bolje uvoditi postepena poskupljenja i povećanje cena struje uskladiti sa rastom plata. Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević je za isti medij prokomentarisao da poskupljenje struje ne bi smelo da ide iznad sedam ili osam odsto, s obzirom na slabu kupovnu moć potrošača.

Cene struje u Srbiji su ispod tržišnog nivoa, ali su ispod svake kritike i prihodi i platežne mogućnosti građana, zbog čega je neizvesno šta će poskupljenja doneti. Podsetimo, svaki četvrti stanovnik Srbije je u riziku od siromaštva, a minimalna zarada ne pokriva i onako oskudnu potrošačku korpu. Uz to, ni prosečna zarada, koja je iznad dosega čak dve trećine građana, nije dovoljna za dostojanstven život, kojim bi radnica ili radnik mogli da pokriju troškove hrane, odeće, stanovanja i komunalija, javnog prevoza, obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i da omogući diskrecioni dohodak, odnosno minimalnu mogućnost štednje – ili, u aktuelnim okolnostima, da podnesu inflaciju i poskupljenja.

Po proračunu Centra za politike emancipacije i Clean clothes campaigna iz 2018. godine, kada je u Srbiji minimalna plata iznosila oko 25.000, platu za život kojom bi se pokrili pomenuti troškovi trebalo je da iznosi 98.000 dinara. Minimalac, koji prima čak 350.000 radnika, je od tada porastao na oko 35.000 dinara mesečno, dok su se troškovi procentualno uvećali više.

I.K.

Prethodni članak

Univerzitet umetnosti u Beogradu usvojio Pravilnik o zaštiti od zlostavljanja

„Ne pristajemo na otkaze u nauci“ – naučnici ponovo izlaze na ulice da bi se izborili za dostojanstven rad

Sledeći članak