Kompanija Ziđin demantuje navode o rastućem nezadovoljstvu radnika

Zakonski zastupnici kompanije Jinshan preko koje kompanija Ziđin angažuje kineske radnike koji rade na izgradnji rudnika bakra „Čukaru Peki“ obratili su se portalu Mašina kako bi demantovali navode o razlozima za protest njihovih radnika o čemu smo pisali u tekstu „Raste nezadovoljstvo radnika kompanije Ziđin“. Objavljujemo njihov demanti.

Bor

Jinshan dozvoljava štrajk radnika, kao i svaku drugu aktivnost koja se odnosi na slobodu izražavanja, koja je u skladu sa zakonima Srbije. Predlozi za unapređenje i napredak su uvek dobrodošli.

Kineski radnici su svojim okupljanjem želeli da dobiju vakcinu protiv koronavirusa kako bi mogli da otputuju u Kinu i proslave novu godinu u februaru, ali zbog nedostatka avionskih karata usled pandemije korona virusa realizacija putovanja u Kinu iz objektivnih razloga nije moguća.

Jinshan svake nedelje organizuje PCR testiranje za kineske radnike. Korona pozitivni radnici su smešteni u posebnim spavaonicama u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa i nijedan kineski radnik nije prinudno odveden u nepoznatom pravcu kako je bilo objavljeno.

Jinshan napominje da su plate domaćih i kineskih radnika iznad proseka plata u Boru i okolini za puno radno vreme od 40 časova nedeljno i da nijedan domaći ili kineski radnik nije radio 250 sati mesečno.

Kineski radnici angažovani su u skladu sa Zakonom o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, tako da su neistiniti navodi o izigravanju zakona Srbije.

Spavaonice radnika su opremljene isključivo novim nameštajem, instalacijama i uređajima.

Kompanija Jinshan je za svoje radnike uspostavila kantine, sa dovoljnom količinom hrane i vode za svakog radnika, u kojima kineskim kuvarima u pripremi kineskih specijaliteta pomažu domaći kuvari.

Građani Srbije i Kine koji žive i rade u Boru, kao i lokalna administracija mogu da posvedoče o uključenosti kineskih radnika u život Bora. Ziđin je otvorio u Boru perionicu veša, uređuje hotel, plažu i sportske terene na Borskom jezeru, tako da je informacija o zabrani kretanja kineskih državljana lako proverljiva.

Transport, smeštaj, troškovi ishrane, privatna zdravstvena nega, dozvole boravka i radne dozvole kineskih radnika za Jinshan predstavljaju veliki trošak, ali je Jinshan na to primoran zbog nedostatka radnika građevinske struke u Srbiji sa iskustvom, što predstavlja problem u celom građevinskom sektoru.

Crna lista nepoželjnih radnika ne postoji, već naprotiv nedostatak radnika i menadžera sa iskustvom.

Prethodni članak

Seksualno nasilje se ne dešava samo tamo negde

Nakon dva meseca protesta indijski farmeri najavljuju marš traktora na Nju Delhi

Sledeći članak