Komunisti postali najača partija u Gracu, drugom najvećem gradu Austrije

Komunistička partija Austrije (KPO) je osvojila ubedljivu i donekle neočekivanu pobedu na lokalnim izborima u Gracu.

Elke Kar u predizbornoj akciji

„Ovo je fantastičan rezultat, u koji još ni sami ne možemo da poverujemo“, izjavila je danas Elke Kar, predstavnica Komunističke partije Austrije (KPO) i, najverovatnije, buduća gradonačelnica Graca.

Gotovo trećina glasača, 29%, glasalo je na jučerašnjim lokalnim izborima u drugom po veličini gradu u Austriji za KPO, dok je za Austrijsku narodnu partiju (OVP), koja je po istraživanjima javnog mnjenja bila favorit, glasalo 26%. Za OVP to znači i pad od čitavih 12%, zbog čega je Siegfried Nagl iz OVP najavio povlačenje sa mesta gradonačelnika.

Dok je pobeda KPO neočekivana, dobar izborni rezultat ipak nije iznenađenje. Kako piše Jacobin, KPO je zauzimao drugo mesto na svim lokalnim izborima u Gracu od početka milenijuma, a dvocifreni procenat glasova postizao na svakom glasanju. Preko petine birača iskazalo je poverenje KPO već dvaput: 2003. godine, i na poslednjim izborima, 2017. godine, kada je, uz to, KPO dobio više mesta u gradskom veću nego Zeleni i socijaldemokrate zajedno.

Uspeh komunista u Gracu je donekle praćen rezultatima na nivou austrijske savezne pokrajine Štajerske, u kojoj je KPO osvajala oko 5% na svim izborima od 2005. Sa druge strane, on je u suprotnosti sa malom podrškom koju KPO ima na federalnom nivou, a koja iznosi svega 1%, te opštim trendom jačanja desnice u Evropi, koji je primetan i u Austriji.

Panorama Graca
Pogled na Grac; Foto: Marco Verch / Flickr

KPO je, kako danas komentarišu i njihovi predstavnici i mediji, poverenje glasača na lokalu gradio godinama, ozbiljno se baveći socioekonomskim problemima građanki i građana i koncentrišući se na krizne propritete poput stanovanja. Javni službenici iz redova KPO odricali su se privilegija i dela plata u korist solidarnih fondova, u koje se tako, po navodima Jacobina, slilo preko 2.5 miliona evra.

„U javnosti se već spekuliše o tome sa kim ćemo ići u koaliciju, ali danas možemo reći jedno: naš najvažniji koalicioni partner su ljudi u Gracu. Držaćemo reč. Ovde smo za njih. U ove izbore smo ušli sa obećanjem da nećemo napustiti socijalni program. Stojimo iza toga i nećemo popustiti“, naglasila je sudeći po svemu prva komunistkinja i prva žena na mestu gradonačelnice prestonice Štajerske danas.

I.K.

Prethodni članak

Izašao prvi broj FEMzina, nove regionalne feminističke publikacije

Državna ofanziva na stečena prava i slobode

Sledeći članak