Konferencija „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“

Danas počinje međunarodna konferencija o ekološkoj krizi i klimatskim promenama koju organizuje Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko u saradnji sa Bitef festivalom

Konferencija „Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat“ ispituje simptome, uzroke i posledice ekološke i klimatske krize, kao i njen društveni, ekonomski i politički kontekst i značaj, navode organizatori u najavi.

Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko će u saradnji sa Bitef festivalom, a u okviru 54/55 Bitefa, navesti posetioce da se zapitaju kako se sa aktuelnom krizom suočavamo, kako je sagledavamo, može li se ona zauzdati i kojim sredstvima. Zašto postojeći društveni i politički sistemi, zasnovani na principima progresa, konkurencije, nemilosrdne eksploatacije, maksimizacije profite i dominacije nad prirodom opstaju uprkos globalnom zagrevanju i odumiranju vrsta, jasnim pokazateljima da je to put u propast? Ima li alternative, i gde je u svemu tome mesto i uloga umetnosti i pozorišta?

Predavači i diskutanti, stručnjaci iz domena prirodnih nauka, aktivisti, i umetnici debatovaće o ovim pitanjima na nizu panela tokom vikenda pred nama.

Konferenciju će danas u 17:30 na skveru Mire Trailović ispred Bitef teatra otvoriti Ivan Medenica. Medenici će se u razgovoru pridružiti gosti konferencije iz Italije, Belgije, Brazila i Hrvatske.

Konferencija će se u subotu ujutru nastaviti panelima „Ekološka kriza u globalnoj i lokalnoj perspektivi“, „Kolonijalizam, migracije i klimatske promene“ i „Društvo, umetnost i pozorište u svetu bez ljudi“.

Nedelja će početi predavanjem „Razvoj u društvu bez rasta“ nakon koga sledi predstavljanje razvojnog modela „šuplje krofne“, baziranog na zadovoljenju društvenih potreba bez prekoračenja prirodnih granica. Jedan od panela je posvećen „Gradovima kao pokretačima promena“, a konferenciju će zatvoriti razgovor „Posle pandemije – održivost kulturne produkcije i razmene“.

Naredne sednice će u okviru pratećeg programa biti održane i dve radionice, performans i šetnja putem kojih se planira nastavak bavljenja temama o kojima se razgovaralo na konferenciji.

Organizatori pozivaju posetioce da se pridržavaju propisanih mera zaštite od koronavirusa.

I.K.

Prethodni članak

ULUS: Večeras u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ otvaranje izložbe „Antinomije autonomije“

Antifašistički film „Pejzaži otpora“ najbolji je film Srpske takmičarske selekcije na upravo održanom Beldocs festivalu

Sledeći članak