Krivci za tri od pet ubistava novinara u regionu nisu odgovarali

Na teritoriji Zapadnog Balkana u poslednjih 30 godina tokom rata 110 lokalnih novinara izgubilo je živote. U vremenima bez rata, život je izgubilo pet novinara, a samo dva slučaja su rešena pravosnažnom presudom, objavio je NUNS.

„Iako je u proteklom periodu mali broj slučajeva pravosnažno okončan osuđujućim presudama, jako je važno da novinari ne budu obeshrabreni i da nastave da prijavljuju sve vrste napada nadležnim institucijama i novinarskim udruženjima jer samo tako se možemo izboriti za bolje i bezbednije okruženje“, komentarišu iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

NUNS je skrenuo pažnju na to da je na ovaj dan, drugi novembar, Mreža SafeJournalists pokrenula kampanju #NeOklevajPrijavi. NA sajtu ove mreže od drugog novembra 2023. napade će moći da prijave novinari iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Srbije. Kako se navodi u pratećem saopštneju, pored prijave, na sajtu se mogu naći i informacije o kontakt osobama za novinare iz tužilaštva i policije za one države koje ih imaju.

„SafeJournalists mreža poziva nadležne organe da preduzmu sve mere u cilju efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i na taj način pokažu spremnost u borbi protiv nekažnjivosti jer samo na takav način možemo da pošaljemo jasnu poruku potencijalnim počiniocima da su napadi i pretnje nedopušteni“, dodaje se.

„Važno je da novinari, odnosno medijski radnici znaju da čim se dogodi napad ili ugrožavanje u vezi sa poslom koji obavljaju, odmah prijave slučaj nadležnim organima, odnosno da odu u prvu policijsku stanicu, u nadležno tužilaštvo, ili da se jave udruženju novinara koji prate napade na novinare i sarađuju sa organima gonjenja. Posebno je značajno da se krivična prijava podnese bez odlaganja, čime se omogućava efikasno obezbeđivanje dokaza u predmetnom postupku, imajući u vidu da je obaveznim uputstvom Vrhovnog tužioca određeno da se prva radnja mora preduzeti u roku od 48 časova od prijema krivične prijave u tužilaštvo“, izjavila je Vanja Ćulibrk, javna tužiteljka u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i kontakt tačka za bezbednost novinara. Podršku novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana pružile su i partnerske organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Evropska federacija novinara, EFJ.

I.K.

Prethodni članak

Građanske organizacije zaštitile jezero od interesa Ferero grupe

ANEM: Od početka godine zabeleženo 60 slučajeva pretnji i napada na novinare, najizloženiji Danas i N1

Sledeći članak