Krov nad glavom zahteva od države da pomogne najugroženijima

Foto: Miona Stefanović; izvor: Bajsologija / Facebook

Združena akcija Krov nad glavom zahteva da država hitno preduzme mere kako bi omogućila preživljavanje najugroženijim ljudima u Srbiji, koji su i dalje van svih Vladinih mera podrške. Iz ove organizacije posebno ističu težak položaj sakupljača sekundarnih sirovina i njihovih porodica.

Iz Krova nad glavom podsećaju da su od kako je počelo vanredno stanje, pomogli preko hiljadu ljudi i primili pozive od skoro još toliko kojima još uvek nisu uspeli da pomognu.

Među ugroženima kojima je ova organizacija uputila pomoć nalaze se samohrane majke, beskućnici i beskućnice, starosni i zdravstveni penzioneri, radnici i radnice koje su izgubile posao, kao i veliki broj sakupljača sekundarnih sirovina.

Prema podacima Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina iz 2010. godine, Srbija je izvozila oko 150 miliona evra u sekundarnim sirovinama, od čega je 50 miliona ulazilo u javni budžet. Sakupljači obično rade po duže od 11 sati, uglavnom peške obilazeći kontejnere. Za ovaj rad oni primaju mizernu sumu i nemaju ni penziono ni zdravstveno osiguranje, saopštava Krov nad glavom.

Sa početkom epidemije, celokupna delatnost sakupljanja i prerade sekundarnih sirovina se zaustavila, što zbog vanrednih mera, što zbog potpune nedostupnosti zaštitne opreme, čime su sakupljačka domaćinstva, koja nisu zaštićena nikakvim ugovorom, trenutno izgubila jedina primanja.

Sada sa postepenim popuštanjem mera, sakupljači su se ponovo vratili poslu, ali ne mogu sakupiti dovoljnu količinu sirovina usled nedostatka javnog saobraćaja i dana skraćenog policijskim časom. Pritom, oni sami moraju da obezbede svoju zaštitnu opremu, a otkupna cena sirovina je pala 30% do 40% posto.

Podsećamo da je ranije Zrenjaninski socijalni forum organizovao akciju prikupljanja i podele zaštitne opreme kako bi pomogao sakupljačima sekundarnih sirovina u tom gradu.

Ovo je samo još jedan u nizu mehanizama kojima je trošak krize prenet na najugroženije članove i članice društva, zaključuje Krov nad glavom.

M.M.

Prethodni članak

Kako smo obeležili Prvi maj tokom pandemije

Sad je pravi trenutak da razmišljamo o alternativnom radnom zakonodavstvu

Sledeći članak