Legalizovan abortus u Argentini

Argentinski poslanici su danas izglasali legalizaciju prava žena na abortus čime je Argentina postala najveća država u Južnoj Americi u kojoj je abortus dozvoljen. Do sada je abortus bio legalan na Kubi, u Urugvaju, Gvajani i delovima Meksika, dok je u Argentini bio moguć samo u slučajevima silovanja, incesta ili spašavanja života majke.

Foto: Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito / Facebook

Za zakon je glasalo 38 senatora, dok je 29 bilo protiv. Predlog zakona o abortusu se nalazi pred argentinskim Senatom već deveti put u poslednjih petnaest godina ali je ovog puta predlog zakona podržao predsednik Alberto Fernandez i potpredsednica Kristina Fernandez de Kirhner. Kako piše Gardijan, dve ključne stvari su se promenile od glasanja 2018. godine: jedno je da vlada sada ima većinu u senatu a druga je da iza zakona stoji sadašnji predsednik Argentine Alberto Fernandez, kome je legalni pobačaj bilo izborno obećanje.

Borba za legalizaciju abortusa traje godinama kroz aktivizam feminističkog pokreta, a u poslednje dve godine koliko je prošlo od poslednjeg predloga koji nije izglasan, se na tome radi kroz inicijativu „Zeleni talas“ koji se bori za pravo na besplatan, siguran i legalan pobačaj. Debata o legalizaciji abortusa se u poslednjih godinu dana vodila intenzivno i svuda – debata je adresirala pitanja javnog zdravlja, telesne autonomije, slobode ali i kolektivne solidarnosti.

Glasanje su pratili i protesti onih koji se protive legalizaciji abortusa.

Nakon legalizacije abortusa, u kontekstu godine koju je obeležila pandemija i rast nejednakosti, feministkinje u Argentini ne gube vreme.

Čim se abortus legalizuje, biće neophodna i kampanja koja će garantovati njegovu pravilnu primenu. A to takođe znači primenu integralnog kurikuluma seksualnog obrazovanja u školama, izjavila je aktivistkinja Ofelia Fernandez za časopis Jacobin.

I.P.

Prethodni članak

Gde je danas Engels? Ili zašto ponovno čitati o seljačkom pitanju

Frilenseri pozivaju na još jedan protest u Beogradu

Sledeći članak