Levijatan i dalje „posećuje“ Rome i oduzima životinje

Foto: Marko Miletić / Mašina

Pripadnici pokreta Levijatan su tokom prethodne nedelje objavili još jedan snimak na kojem se vidi kako, uz nasilničko ponašanje, oduzimaju psa jednoj romskoj porodici. Međutim, brzo je došlo do saznanja o čemu je reč, budući da strah koji žele da proizvedu među romskom populacijom ovaj put nije preovladao.

Na snimku se, uz generički izbor dramatične muzike od koje se ne čuje šta akteri pričaju, vidi kako nekoliko muškaraca istrčava iz automobila sa logoom pokreta Levijatan kako bi jednom mladiću oduzeli psa koji je, kako kažu, pripreman za borbe.

Ispostavilo se da su psa oduzeli maloletnim Romima, akterima filma Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“. Ova porodica sa Dorćola, kako navode aktivisti i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom nemaju nikakve veze sa borbama pasa:

Uprkos teškim uslovima života, ova porodica spasila je sa ulice veliki broj kučića i mačića, deca su redovni đaci osnovne škole i miljenici čitavog Donjeg Dorćola, navodi se u saopštenju ove organizacije.

U snimku autora Bojana Savića, koji je objavljen kao reakcija na ovaj incident intervjuisani su mladići kojima je, uzgred, samo rasni pas oduzet, u kome tvrde da je uprkos vanrednom stanju i zabrani okupljanja, na posed na kome žive došlo dvadeset predstavnika pokreta Levijatan, da su im pretili i nasrtali na njih, te da snimak koji je ta organizacija objavila nije potpun i da se na njemu tendenciozno ne vide problematični momenti.

Romsko naselje u Zemunu; Foto: Marko Miletić / Mašina

Ko su „Beli medvedi“?

Inicijalni snimak oduzimanja psa rase staford terijer objavljen je na stranici pokreta Levijatan uz specifičan opis:

Posetili smo određenu grupaciju ljudi koji kradu pse po Beogradu i okolini, to je javna tajna jer su Beli Medvedi, vezuju ih za katance i lance, i treniraju ih tako što im vuku zaprege ili ih ostave da vise na drvetu. Kada dostignu određenu snagu i spremu prodaju ih za borbe odnosno kao trenažne lutke ili ih i sami puštaju u iste.

Iz Krova nad glavom pak navode da:

Ove siledžije neretko nazivaju Rome pogrdnim nazivima, „štetočinama“, „belim medvedima“, promovišu najgore stereotipe o njima, dehumanizuju ih, u svojim objavama ih tretiraju kao neljude, i pripisuju im dela koja oni ne čine, baš kao što su male Garipe optužili za krađu psa i za uzgajanje pasa zarad borbi.

Ovi beli medvedi, kako se u narodu kolokvijalno pogrdno nazivaju Romi i Romkinje sa ciljem da se potcrta da su zaštićeni više od belog stanovništva a da to ne zaslužuju, čine najveći procenat siromašnih, često žive u neuslovnim naseljima gde nema pijaće vode i kanalizacije daleko od očiju prosečnog stanovništva, ne zato što je to deo njihovog etosa, nego zato što ih država prinudno iseljava iz centralnih gradskih zona i marginalizuje do krajnjih granica.

Pored svakodnevne normalizovane diskriminacije Roma i Romkinja kao lenjih i lopova, zbog čega se posledično teže zapošljavaju, nemaju pristup zdravstvu, obrazovanju, stanovanju, oni su maltretirani i često žrtve nasilja i rasnih napada, a životni vek im je drastično kraći od većinskog stanovništva.

Za porodicu Garip, čiju sudbinu deli većina romskih porodica, iz Krova nad glavom kažu da je ovo samo još jedna u nizu nepravdi sa kojima se suočavaju.

Na zimu 2018. godine izbačeni su iz kuće u kojoj su živeli, koju je potom investitor srušio i na njenom mestu izgradio luksuznu zgradu. Garipi su tu kuću, uz veliku pomoć roditelja njihovih školskih drugova, sredili, uveli vodu i struju, i od ruiniranog mesta pretvorili je u dom. Iz takvog doma, izbačeni su njih petoro i ostavljeni da se snalaze u nekoliko metara kvadratnih, u kontejneru sa improvizovanim produžetkom od starih dasaka i kartona, bez struje i vode i bez uslova za normalan život. Njihovim mukama ni tu nije bio kraj, jer je i taj deo Dorćola došao na red za luksuznu, investitorsku gradnju, pa je opština krenula da „raščišćava teren“, pojašnjavaju iz Krova nad glavom.

Izvor: Medija centar Beograd

Koga to štiti Levijatan?

Pokret Levijatan, po svom statutu neprofitna i nevladina organizacija, je osnovana 2011. godine. Veću pažnju javnosti dobijaju tek od skoro, kada počinju redovno da objavljuju snimke svojih intervencija i spašavanja životinja, često po romskim naseljima.

Prošle godine je pavle Bihalji, predsednik Levijatana najavio i izlazak na lokalne izbore. Uporedo sa najavom političkog angažmana ove kontroverzne organizacije koja se prvenstveno u svom radu fokusirala na „zaštitu životinja“, Bihalji je osnovao istoimeno udruženje građana. Osnovni cilj delovanja za novo udruženje Levijatan je tako i prošireno na nejač i ono se tiče „zaštite prava ugroženih, zlostavljanih i bolesnih, prvenstveno dece, žena i životinja“.

Na intervencije Levijatana reaguju i upozoravaju brojne organizacije i javne ličnosti. Poslednji incident koji je u većoj meri privukao pažnju javnosti bio je upad Levijatana i Srbske časti u romsko naselje u Nišu i oduzimanje konja. Sa druge strane nadležni najčešće samo nemušto osuđuju „svaki oblik nasilja“, a konkretnije mere nisu preduzimane.

Ovi nabildovani momci, paravojničke estetike i stava su nedavno izdali i saopštenje u kome navode da, iako im je kao opozicionoj frakciji nezavidan politički položaj, ipak će se u toku vanrednog stanja baviti i „kontrolom mreža u smislu prevencije širenja panike, lažnih vesti i imamo ingerenciju za reagovanje u smislu momentalnog prosledjivanja službama sa kojima imamo prethodno utvrdjenu liniju za krivična dela iz oblasti zlostavljanja dece, žena, životinja“.

Iako je MUP tada demantovao ove navode Levijatana tvrdeći da ne postoji utvrđena linija sa ovom organizacijom, ostali smo bez komentara nadležnih na naknadnu izjavu Bihaljija da dodeljena linija ipak postoji i da ona nije 192 kao za ostale građane i građanke kada imaju nešto da prijave.

Ostaje i pitanje da li će MUP reagovati na moguće kršenje zabrane okupljanja koja je na snazi zbog epidemije koronavirusom, obzirom da mladići kojima je oduzet pas tvrde da je predstavnika Levijatana bilo preko dvadeset.

Na ovo pitanje do zaključivanja teksta nismo dobili odgovor od nadležnih.

Dok država uvodi kozmetičke mere za inkluziju Romske populacije bez realnih rešavanja egzistencijalnih pitanja, što je možda i najvidljivije u toku epidemije koja upravo traje, Levijatan nam otvoreno pokazuje kakav stav ima prema romskoj populaciji kada se pita: „ako se razmnožavaju međusobno sa 13 godina, zar ne mislite da će moći da bodu sa 18?“.

Dodatak, 16. april, 2020:

Iz MUP-a za Mašinu kažu da je nadležno Tužilaštvo obavešteno, kao i da je policija obavila razgovor sa oštećenima. Na pitanja o zabrani okupljanja nismo dobili komentar od nadležnih.

Prethodni članak

Svako u svoja četiri zida tokom epidemije

Zaštitna oprema za skupljače sekundarnih sirovina u Zrenjaninu

Sledeći članak