Linije na potezu 600 i 700 biće predate privatnicima, upozoravaju iz sindikata SOS

Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Savez ozbiljnih sindikalaca GSP upozorio je da će ukupno 22 linije na potezima 600 i 700 koje saobraćaju do perifernih delova Beograda biti predate privatnim prevoznicima, zbog čega će Gradsko saobraćajno preduzeće pretrpeti direktnu štetu.

U svom saopštenju oni ističu da je Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda 16. aprila objavio Plan javnih nabavki za 2019. godinu kojim je predviđena izrada Projekta javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog prevoza putnika u Beogradu za poteze linija 600 i 700.

Savez ozbiljnih sindikalaca GSP – SOS zabrinut je za dalji opstanak i funkcionisanje GSP Beograd, jer ovakvim potezima grad Beograda dovodi u pitanje budućnost gradskog prevoznika. Ustupanjem linija privatnim prevoznicima direktno se ugrožavaju prihodi kompanije i gubi se utakmica sa privatnim prevoznicima koji će prednjačiti u broju autobusa na ulicama grada. Čak i kada bi GSP preuzeo određen broj linija u užem centru grada da bi zauzvrat prepustio linije sa poteza 600 i 700, to bi i dalje bilo štetno po gradsko preduzeće, jer se na prigradskim potezima ostvaruje veći transportni i veći broj pređenih kilometara, pa bi se tako u kasu GSP-a slivalo znantno manje novca, dok bi privatni prevoznici od tog posla profitirali, stoji u saopštenju sindikata.

Ovakvim potezima čelnika Beograda nastavlja se privatizacija javnog gradskog prevoza zbog čega je javni prevoz u glavnom gradu sve lošijeg kvaliteta. Istovremeno, ostaju problemi izuzetno loših radnih uslova za vozače i niskih plata, zbog čega se sve veći broj vozača odlučuje za odlazak u inostranstvo.

L.P.

Prethodni članak

Kako do održive proizvodnje energije u Srbiji

NKSS: konkurs Sekretarijata za kulturu Grada Beograda ponovo donosi katastrofalne rezultate

Sledeći članak