Mađarski desničarski portal objavljuje fotografije nastavnika koji podržavaju LGBT+ prava

Nepoznati autori na krajnje desničarskom portalu optužuju prosvetne radnike za „ugrožavanje prava dece na zdrav polni i moralni razvoj“. Reagovala je organizacija za zaštitu prava osoba sa različitim rodnim i seksualnim identitetima.

„Sramota mađarskih škola: oni uče našu decu LGBTQP ideologiji“, naslov je teksta koji je osvanuo na jednom od medija krajnje desnice u Mađarskoj.

Nepotpisan članak na stranici Szent Korona Rádió (Radio Svete Krune) sadrži imena, fotografije i Fejsbuk profile više prosvetnih radnika o kojima nepoznati autori pišu da su „priklonici LGBTQ propagande“ koja ujedno „zastupa interese pedofila“ – odatle slovo P u skraćenici koju sadrži naslov članka.

Nepoznati autori na krajnje desničarskom portalu optužuju prosvetne radnike za „ugrožavanje prava naše dece na zdrav polni i moralni razvoj“.

Uz prosvetne radnike stala je organizacija za zaštitu prava osoba sa različitim rodnim i seksualnim identitetima Háttér Társaság, čija se pravna služba obratila državnom organu koji je zadužen za zaštitu podataka.

„Nećemo da dozvolimo da mediji krajnje desnice ugrožavaju nastavnice i nastavnike koji nas podržavaju! Niko ne sme da ućutkuje prosvetare zastrašivanjem!“, poručili su iz te organizacije.

Novinari portala Mérce pišu da je važno primetiti da LGBT+ pokret nikada ni u kom obliku nije predstavljao prava pedofila, kao i to da i sama Vlada Mađarske radi na povezivanju pitanja prava osoba sa različitim rodnim i seksualnim identitetima sa pedofilijom.

Podsećamo, „Zakon o pedofiliji“, koji je izglasan u mađaraskom parlamentu u junu prošle godine, sadrži odredbe kojima se uskraćuju prava LGBT osobama i organizacijama.

Taj zakon zabranjuje izlaganje maloletnih lica sadržajima koji „prikazuju seksualnost ili prikazuju i promovišu homoseksualnost ili odstupanje od rodnog identiteta na osnovu biološkog pola“. Zabrana obuhvata reklame, obrazovanje i sve medijske sadržaje.

Nadalje, zakon nalaže da „država treba da obezbedi pravo dece na identitet u skladu sa njihovim biološkim polom pri rođenju“, što efektivno onemogućava pravno priznavanje transrodnih osoba.

Takođe, bilo koji školski program koji se odnosi na seksualno obrazovanje mogu da sprovode samo organizacije koje je ovlastila država, što, kako komentariše Rita Bereš–Deak u svojoj analizi Zakona o pedofiliji, čini malo verovatnim da će bilo koja LGBT ili feministička grupa dobiti ovu dozvolu.

A.J.

Prethodni članak

Nakon Osmomartovskog marša za ženska prava dodeljena BeFem priznanja za 2021. godinu

Ljubičić: Stanje u elektroenergetskom sektoru nije nimalo ružičasto

Sledeći članak