Mali nije više doktor

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je jednoglasnu odluku o poništenju doktorata Siniše Malog.

Na današnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu prisutni članovi su doneli jednoglasnu odluku da se doktorat Siniše Malog poništi, javlja Nova.rs.

Senat je danas po drugi put odlučivao o doktoratu aktuelnog ministra finansija. Taj najviši stručni organ univerziteta prvu je odluku doneo 2019. godine, nakon što je Odbor za profesionalnu etiku UB zaključio da je doktorska disertacija Siniše Malog plagijat. Međutim nju je poništio Upravni sud, zbog čega je postupak ponovo vraćen na glasanje.

Pitanje plagijata u vezi sa doktoratom Siniše Malog otvoreno je još 2014. godine. Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka 2016. godine izjasnila se da sporni doktorat nije plagijat. Kako piše Istinomer, početkom 2018. grupa profesora i doktora nauka zatražila je da se doktorat aktuelnog ministra finansija poništi zato što smatraju da je rad plagiran, da se Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred Etičkom komisijom.

Siniša Mali je doktorsku disertaciju odbranio 2013. godine, na temu „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Odbor za profesionalnu etiku UB ranije je izrekao opomenu dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON), Miliji Suknoviću i profesoru Ekonomskog fakulteta Draganu Đuričinu zbog kršenja profesionalne etike.

Mali ima bogatu biografiju političkih pozicija i angažmana u privatnom sektoru, a biografija mu ne manjka ni po pitanju spornih elemenata: uz poništen doktorat, javnost tek treba da dobije odgovore u vezi sa rušenjem objekata u Savamali u noći posle izbora u aprilu 2016. godine zbog izgradnje projekta Beograd na vodi; sa aferama „24 stana u Bugarskoj“ i „45 bankovnih računa“.

A.J.

Prethodni članak

Advokati će obustaviti rad zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima obrade kredita

Digitalno nasilje prema ženama

Sledeći članak