Mašina vam želi borbenu i uspešnu 2017. godinu!

foto: Mašina
foto: Mašina

Bliži se kraj još jedne godine u kojoj smo svedočili nastavku neoliberalne ofanzive na sva ona javna dobra i usluge koje je naše društvo decenijama solidarno stvaralo.

Ukoliko vam ostane nešto slobodnog vremena tokom praznika bez griže savesti posetite neki od koncerata na gradskim trgovima, slikajte se ispod treptećih uličnih svetiljki, družite se s dragim ljudima s kojima ne stižete tokom radne godine, ili jednostavno ne radite ništa.

Bez obzira da li ste se u nekoj od peticija „odrekli“ proslave na trgu ili ne, deo novca kojim svi mi doprinosimo javnom budžetu neće otići za potrebe lečenja najugroženijih, već u ruke političke i ekonomske elite. Putem investitorskih subvencija, finansijskih podsticaja i sličnih ekonomskih konstrukcija taj novac su već dobili vlasnici Geoksa, Jure, Drekselmajera, Mei te i sličnih firmi koje do iznemoglosti eksploatišu radnice i radnike.

Lečenje ne samo teških bolesti, već i primarna zdravstvena zaštita i prevencija su potpuno uništeni merama štednje – kontinuiranim smanjivanjem budžeta neophodnih za funkcionisanje javih servisa kao što su zdravstvo, obrazovanje, stanovanje, snabdevanje vodom itd. Ko je ovih dana bio u prilici da stoji u redu za overu zdravstvene knjižice ili obrati se lekaru zbog gripa mogao je da se uveri koliko je duboko propao javni zdravstveni sistem.

O svemu ovome, kao i mnogim drugim političkim i ekonomskim problemima u našem društvu pisali smo tokom protekle godine, početkom koje se našoj postojećoj redakciji priključilo osmoro novih ljudi. Zajedničkim snagama, kroz niz samo-obrazovnih programa, nastavili smo da doprinosimo izgradnji levo orijentisane medijske infrastrukture sa ciljem kontinuirane proizvodnje društvene kritike.

Portal Mašina je tokom 2016. imao ukupno 123.000 poseta, što je u proseku 260 poseta dnevno. Ovaj broj poseta je ostvaren od strane 72.300 korisnika i korisnica koji su pogledali 180.000 stranica na sajtu. Najveći broj poseta sajtu dolazio je sa društvenih mreža, prevashodno sa fejsbuka na kojem je naš pejdž došao do 8760 lajkova.

I u sledećoj godini nastavljamo rad na novim tekstovima, vestima, galerijama i drugim medijskim sadržajima. Nastavićemo i sa edukativnim i javnim programima, a trudićemo se da naš rad proširimo i novim aktivnostima.

Hvala svim našim saradnicama i saradnicima, kao i svima koji prate i podržavaju naš rad!

Svima želimo borbenu i uspešnu 2017. godinu!

Prethodni članak

Pravo na izbor i dostojanstven život žena

Skučena svest dualnog obrazovanja

Sledeći članak