McDonald’s sprečava sindikalno organizovanje u Srbiji

Osim po pomfritu i čizburgerima McDonald's je poznat i po tome što svojim radnicima u mnogim delovima sveta onemogućava sindikalno organizovanje. To je slučaj i u Srbiji o čemu će danas na konferenciji za medije prvi put javno govoriti radnici i radnice ovog lanca restorana brze hrane.

„Poslodavci u sektoru ugostiteljstva se otvoreno suprotstavljaju sindikalnom organizovanju i delovanju radnika“, kaže se u najavi konferencije za medije sindikata „Nezavisnost“ koja će danas biti održana u Medija centru u Beogradu.

„Radnici u McDonald’s-u, posebno članovi sindikata, izloženi su raznovrsnim pritiscima i pretnjama poslodavaca“, tvrde iz „Nezavisnosti“.

Uroš Milivojević radnik u McDonald’s-u i glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u preduzeću „Nicefoods restorani doo Beograd“ koje drži franšizu McDonald’s restorana, za Mašinu kaže da je sindikat osnovan krajem 2019. godine, a da pokušaji organizovanja postoje još od pre 2018. godine. On je za naš portal pojasnio i na koji način poslovodstvo sprečava sindikalno organizovanje:

„Pojedini upravnici restorana, pre svega, ali i rukovodioci na nižim pozicijama govore radnicima kako je članstvo u sindikatu Nezavisnost prepreka za napredovanje u karijeri, kao i da naš sidnikat radi protiv interesa kompanije. Naša obaveštenja skidaju sa oglasnih tabli.“

Milojević svedoči da direktne pritiske u vidu drugačijeg tretmana od strane uprave osećaju i pojedini radnici koji se usude da stupe u sindikat.

„U restoranu u tržnom centru Big Fešn je za kratak period premeštaj dobilo 5 od 7 članova sindikata, a upravnik tog restorana je sa preostale dve zaposlene imao razgovor čiji je epilog bio da imaju rok od nedelju dana da se iščlane iz sindikata što su u tom roku i uradile“, kaže Milojević za Mašinu.

Iako smo pokušali da stupimo u kontakt sa press službom McDonald’s restorana u Srbiji, do zaključivanja ovog teksta nismo dobili njihov komentar na navode sindikata.

M.M.

Prethodni članak

Kako pomoći žrtvama trgovine ljudima?

Ani Erno: u pozadini nevidljivog kulturnog rata

Sledeći članak