Međunarodno udruženi dostavljači su objavili bojkot kompanije Chevron zbog njene umešanosti u zločine u Palestini

Radnici širom sveta se ujedinjuju da podrže palestinsku borbu za oslobođenje. Tako je oko 100.000 radnika koji su deo Međunarodnog saveza transportnih radnika na aplikacijama (IAATW) proglasilo bojkot američke naftne i gasne kompanije Chevron, zbog njene uloge u pospešivanju i profitiranju od izraelskog aparthejda.

benzinska pumpa

Na skupštini IAATW-a, koja je održana krajem februara, bojkot kompanije Chevron jednoglasno su podržali sindikalni članovi u Australiji, Argentini, Bangladešu, Kambodži, Kanadi, Čileu, Kostariki, Francuskoj, Gani, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Meksiku, Nigeriji, Panami, Južnoj Africi, Šri Lanki, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Urugvaju. Ovi sindikati i njihovi članovi rade za platforme poput Ubera, Glova, Deliveroo-a i Amazon-a, među ostalima.

Zvanično saopštenje ovog saveza sindikata navodi da će njihovi članovi bojkotovati sve benzinske stanice koje su u vlasništvu Chevron-a, kojih je oko 20.000 u celom svetu, i umesto toga koristiti alternative za izvršavanje dostava.

Pored samog bojkota, IAATW je saopštio da će održati međunarodni dan obrazovanja sa Radnicima u Palestini, koalicijom 30 palestinskih sindikata i profesionalnih udruženja. Radnici u Palestini su još u oktobru prethodne godine pozvali sindikate širom sveta da se organizuju protiv trajnog genocida nad Palestincima. U saopštenju o bojkotu takođe se napominje da će IAATW istražiti i organizovati se protiv kompanija koje upravljaju aplikacijama a „koje koriste tehnologiju koja doprinosi i genocidu nad Palestincima“.

Chevron, koji ne samo da snabdeva izraelsku okupaciju energijom, već učestvuje i u pljački palestinskih prirodnih resursa, je bio i ključna meta pokreta Boycott, Divestment, and Sanctions (BDS) u Sjedinjenim Državama.

dostavljač
Dostavljač; Foto: Cjp24 / Wikimedia Commons

Od svoje akvizicije firme Noble Energy 2020. godine, Chevron je glavna kompanija za eksploataciju gasa na istočnom Mediteranu. Ovi gasni rezervati, za koje često govore da su „unutar izraelskih pomorskih granica“, su ukradeni od palestinskog naroda baš kao i zemlja sa koje su etnički očišćeni.

Izrael čak ignoriše međunarodne pomorske zakone prema kojima je i podeljena Palestina. Krajem oktobra 2023. i početkom aktuelnog genocida u Gazi, Izrael je dodelio šest novih dozvola za istraživanje gasa za oblasti koje su deo palestinskih morskih područja, uključujući obalu Gaze.

Bojkot Chevrona od strane IAATW je inspirativan čin solidarnosti. U vreme kada većina sindikata daje ublažene izjave tražeći skroman prekid vatre, IAATW preduzima akciju.

A.M.

Prethodni članak

Prolećno čišćenje na Filozofskom fakultetu: Ko čisti, a ko pročišćava?

Svetska nedelja zdravstvenih radnika: hoće li ostati iko da nas leči?

Sledeći članak