Minimalna i zakasnela kazna za neonacistu Davidovića

Goran Davidović i Dolf Pospiš tokom skupa u Novom Sadu
Goran Davidović i Dolf Pospiš tokom skupa u Novom Sadu

Jedanaest godina od napada neonacista na učesnike antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, Viši sud u Novom Sadu je osudio vođu zabranjenog Nacionalnog stroja Gorana Davidovića na godinu dana zatvorske kazne.

Goran Davidović Firer osuđen je pred Višim sudom u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na skupu koji je održan 2007. godine.

Antifašističku akciju „Stop fašizmu!“ su tada organizovali Antifašistička akcija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a istog dana u dvorištu Doma vojske održan je i, od strane nadležnih organa zabranjen, skup „Marš za jedinstvo Srbije“ koji je prijavio Goran Davidović.

Optužnica je podignuta krajem 2008. godine protiv Davidovića, Dolfa Pospiša i Nedeljka Pešića koji su optuženi da su održali skup na kom su verbalno i fizički napali učesnike antifašističkog skupa uprkos tome što im je policija tog dana zabranila okupljanje.

Davidoviću se sudilo u odsustvu, s obzirom da i pored podignute optužnice država nije sprečila njegov odlazak u Italiju, pa godinama živi i u Trstu, gde sarađuje sa svojim političkim istomišljenicima.

Paradoks ove presude, kojom je začudo zadovoljno i Tužilaštvo, pored decenijskog postupka jeste i sama kazna. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora, ali je prema rečima sutkinje Slobodanke Gutović, Davidović dobio minimalnu kaznu jer je – i ranije osuđivan za isto delo.

Nacionalni stroj je, predvođen Davidovićem, još 2005. godine napao učesnike antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, za šta je kasnije osuđen, takođe na godinu dana zatvora.

Dok je vođa ustavno zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj dobio minimalnu kaznu, a Pešić dva meseca dužu, Dolf Pospiš koji je u toku postupka priznao krivicu je osuđen pa je odslužio kaznu zatvora od 16 meseci.

I.P.

Prethodni članak

Štrajk glađu sindikalnog poverenika ispred Apelacionog suda

Rijaliti programi, uzrok ili posledica stanja u društvu?

Sledeći članak