Moguće je – besplatan javni prevoz u američkim gradovima

Kanzas Siti; Foto: Brit By Birth / Wikipedia

Najveći grad američke savezne države Misuri, Kanzas Siti, uveo je besplatan javni prevoz na svojoj teritoriji. Iz budžeta grada biće izdvojeno između osam i devet miliona dolara, a procene su da će redovni korisnici gradskog prevoza uštedeti i do hiljadu dolara godišnje.

U Kanzas Sitiju živi oko petsto hiljada stanovnika i sada je to najveći američki grad sa besplatnim javnim prevozom. Ovakvu odluku, gradski čelnici su doneli radi smanjenja nejednakosti, borbe protiv klimatskih promena, ali i kao meru kojom se smanjuje broj prestupnika.

Izbegavanje palaćanja karte za gradski prevoz je česta pojava u američkim gradovima, ali Kanzas Siti je jedan od retkih gradova koji se odlučio da sprovede politike u korist najsiromašnijih. Sa druge strane, Nju Jork će, kako bi suzbio švercovanje u javnom prevozu, zaposliti dodatnih petsto policajaca, što će gradsku kasu koštati 249 miliona dolara tokom sledeće četiri godine.

Drugi grad po veličini u SAD-u sa besplatnim javnim prevozom je Takoma, Vašington sa oko dvesta hiljada stanovnika. Mnogi evropski gradovi odlučili su se za uvođenje besplatnog javnog prevoza, a od početka 2020. godine javni prevoz biće besplatan i na celoj teritoriji Luksemburga.

Najviše koristi od besplatnog javnog prevoza imaju ugrožene društvene grupe kojima je plaćanje karte preskupo i radnici i radnice koji gradski prevoz koriste za svakodnevni odlazak do posla. Drugi razlog zbog kojeg se sve više gradova odlučuje za uvođenje besplatnog javnog prevoza je borba protiv klimatskih promena i smenjenje saobraćajnih gužvi.

Čelnici gradova u Srbiji nastavljaju sa merama koje javni prevoz čine lošijim i skupljim. Umesto da troše novac na besmislene marketinške kampanje, ili da sprovode dalju privatizaciju gradskog prevoza, čime se dodatno pogoršava kvalitet usluge, mogli bi da se ugledaju na pozitivne trendove u svetu.

L.P.

Prethodni članak

Radnici Pošte ne odustaju od svojih zahteva: 50.000 dinara minimum

Levica u Srbiji – tegoban put ka zrelosti

Sledeći članak