„Na prvoj liniji“: platforma za pomoć novinarima kojima prete na internetu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pokrenulo internet platformu „Na prvoj liniji“ na kojoj novinarke i novinari mogu naći savete, pravnu, ali i psihološku pomoć u slučaju napada i pretnji.

Platforma „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) nastala kao odgovor na učestale napade na novinare, obaveštava NUNS. Tokom prošle godine novinari u Srbiji bili su mete 136 napada i pretnji, od čega je 51 upućena putem interneta.

„Novinari se organizovano napadaju od strane tabloida i predstavnika vlasti, povezuju sa opasnim kriminalnim grupama, nazivaju saradnicima stranih ambasada i neprijateljima Srbije, a preduzete sistemske mere i sporadične osude samo u jednom delu pokazuju spremnost da se incidenti spreče i reše“, konstatuje se u istraživanju „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2021“ koje je NUNS objavio prošle godine.

NUNS je tada ukazao na smanjenje broja fizičkih napada, ali i rast broja verbalnih pretnji upućenih novinarkama i novinarima. Kako smo 2022. pisali, autori istraživanja su ocenili da se pretnje novinarkama i novinarima normalizuju u okolnostima u kojima predstavnici vlasti upućuju „teške izjave“ na račun kritički nastrojenih medijskih radnika a pravosudni sistem nije efikasan i nezavisan, te u javnosti preovlađuje utisak nekažnjivosti za brojna krivična dela.

Sajt prvalinija.nuns.rs informiše redakcije o dostupnim mehanizmima za zaštitu novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnog i emotivnog uticaja koji nastaje kao posledica ovog oblika uznemiravanja, konstatuju iz NUNS-a. Nova platforma sadrži posebne odeljke koji se odnose na targetiranje novinarki na internetu, kao i na slobodne novinare (frilensere). Na sajtu „Na prvoj liniji“ možete naći intervjue sa međunarodnim ekspertima iz oblasti bezbednosti medijskih profesionalaca, od kojih su mnogi i sami bili mete napada, te ispovesti novinarki koje su bile mete napada, ispričane iz ljudskog ugla.

„Jedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška. Glavni cilj medijskih kuća mora biti stvaranje okruženja u kojem se novinari ne osećaju neprijatno da prijave napade na internetu“, komentariše NUNS.

Iz ovog udruženja objašnjavaju da domaća i savremena poslovna kultura u (nezavisnom) novinarstvu podrazumeva normalizaciju prihvatanja velikih rizika, uključujući i onih po ličnu bezbednost i psihološki integritet, u korist profesionalizma. U korist ove teze govore rezultati istraživanja „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja tradna prava?“ iz 2021. godine.

„Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru. Od suštinskog je značaja otvoreno govoriti o napadima na internetu da bi se na taj način ograničili efekti napada, uključujući stvaranje traume i autocenzuru“, kažu u NUNS-u povodom pokretanja platforme.

Podsetimo, nevoljnost novinara da prijave pretnje i napade podstiče i nizak nivo poverenja u domaće pravosuđe i tužilaštvo, te nizak nivo saradnje medija i pravosuđa. Iz NUNS-a su povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra, prošle godine istakli da je svega 19 od čak 179 napada i pretnji novinarima u regionu Zapadnog Balkana (odnosno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, na Kosovu, u CrnojGori, Hrvatskoj i Albaniji) rešeno pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 presuda bilo osuđujuće. Podsetimo, pojedine pretnje i napadi na medijske profesionalce širom sveta završavaju i smrću novinara, a devet od deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno.

Uprkos tome što su novinari „svakodnevno izloženi fizičkim napadima, zatvaranju, maltretiranju i preti im se zbog toga što rade svoj posao“, kako je tada istaknuto iz NUNS-a, „ne postoji obavezujući međunarodni instrument koji bi primorao države članice da istraže i reaguju na napade na medije”. Zato je krajem prošle godine Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca, kojoj se pridružilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i partneri NUNS-a iz mreže Safe Journalists.

Nezavisno udruženje novinara Srbije godinama analizira bezbednost novinara. Komparativne podatke o broju pretnji i napada na novinare 02 2008. do 2022. godine možete naći u bazi „Napadi na novinare“, a detaljnije podatke u Godišnjim hronike napada i pritisaka na novinare, istraživanjima „Indeks bezbednosti novinara Zapadnog Balkana 2021 – Narativni izveštaj za Srbiju“, „Srbija: Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2020.“,„SLAPP“ – stanje u Srbiji“, i drugim.

U cilju poboljšanja položaja novinara NUNS izdaje pravne analize i preporuke nadležnima, te ostvaruje aktivnu saradnju sa partnerima iz regionalne mreže Safe Journalists.

I.K.

Prethodni članak

Još jedna presuda u korist aktivista sa Fruške Gore

Lutalice u nastanku: Radne migracije iz Srbije i (re)produkcija (trans)nacionalnih nejednakosti

Sledeći članak