Najavljen protest zaposlenih Instituta za reumatologiju

Radnici i radnice Instituta za reumatologiju su najavili novo protestno okupljanje ispred zgrade Vlade Republike Srbije za ponedeljak, 30. oktobar.

Kako se navodi u pisanom saopštenju, 165 zaposlenih zdravstvenih radnika u Institutu za reumatologiju su potpisali peticiju za smenu v.d. direktora Instituta Gorana Radunovića sredinom juna ove godine.

„Naime, zbog mobinga, zastrašivanja, koji v.d. direktor sprovodi prema zaposlenima, verbalnog, a u poslednje vreme i fizičkog nasilja, urušavanja organizacije rada Instituta za reumatologiju i drastičnog pogoršanja položaja pacijenata, zaposleni u Institutu za reumatologiju su od jula 2023. pokrenuli seriju protesta i štrajk sa jednim jedinim zahtevom, a to je hitna smena v.d. direktora Instituta, prof.dr Gorana Radunovića“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju koje potpisuje Sindikat lekara i farmaceuta OO Institut za reumatologiju navodi se i da je Ministarka zdravlja Danica Grujičić 18. septembra predala zahtev za razrešenje v.d. direktora prof. dr Gorana Radunovića Vladi Republike Srbije, ali do realizacije zahteva do danas, iz sindikatu nepoznatih razloga nije došlo.

„Obraćali smo se pismenim putem, u više navrata predsednici Vlade RS, Ani Brnabić, predsedniku kadrovske komisije pri Vladi, gospodinu Milošu Vučeviću i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, ali odgovora nema, kao ni rešenja naših problema“, navode iz ovog sindikata.

„U ponedeljak 23.10.2023. smo održali protest pod sloganom: Dežurstvo za odbranu dostojanstva pokušajući da dobijemo zvaničan odgovor na naš zahtev od nadležnih institucija. Međutim, i nakon tog protesta nadležne institucije nas ignorišu, dok v.d. direktor intenzivira progon nas zaposlenih, na najrazličitije moguće načine, te se naše ljudsko i profesionalno dostojanstvo progresivno urušava. Mnoge kolege su se odlučile da daju otkaz, a izvesno je da će ih biti sve više, ukoliko se ovakva situacija prolongira, jer je već u ovom trenutku za nas situacija nepodnošljiva“, ističe se u saopštenju.

Ponovno protestno okupljanje zaposlenih u ovom Institutu je najavljeno za ponedelja, 30. oktobar u 15:30 časova, „ovog puta sa protestnom šetnjom do zgrade predsedništva na Andrićevom vencu“, navodi se i dodaje da će „protestna šetnja biti održana pod nazivom „Korak za spas Intituta za reumatologiju“ gde ćemo još jednom Predsedniku Srbije uručiti naš zahtev za hitnu smenu v.d. direktora Instituta za reumatologiju. Tokom protestne šetnje, ulicom Kneza Miloša ćemo voziti maketu Instituta za reumatologiju u invalidskim kolicima, što bi trebalo da simbolizuje stanje u kom se ova eminentna zdravstvena ustanova nalazi već duže vreme.“

Institut za reumatologiju leči 2/3 pacijenata, obolelih od reumatskih bolesti iz cele zemlje i glavni je edukativni centar, te predstavlja instuticiju od neprocenjivog značaja u sistemu zdravstvene zaštite, navode iz sindikata.

Navode o štrajku je ranije VD direktor odbacio u pisanom saopštenju za medije.

I.P.

Prethodni članak

Usvojeni medijski zakoni – REM ne mora nikoga da kažnjava, Telekom može da osniva medije

Novoimenovani članovi saveta fakulteta – istaknute ili opskurne ličnosti?

Sledeći članak