Najavljeni protesti zbog otpuštanja radnika i radnica na Radio-televiziji Vojvodine

Protest „Podrži RTV“, 2016. godine u Novom Sadu; foto: Nemanja Lauš / Podrži RTV / facebook

Granski sindikat JMU RTV UGS Nezavisnost juče je organizovao konferenciju za novinare povodom najavljenog otpuštanja svojih 250 kolega i koleginica koji su angažovani preko agencije za zapošljavanje.

Preko 20% radnika i radnica pokrajinskog javnog servisa će za nedelju dana izgubiti posao. Neki od njih su otpušteni u julu, sada isto čeka još zaposlenih, pretežno novinara i novinarki ali i radnika iz produkcije, angažovanih preko agencije za zapošljavanje.

Kako su naveli iz sindikata, ni nakon što su premijerki Republike Srbije Ani Brnabić uputili otvoreno pismo, odnos prema pokrajinskom javnom servisu se nije promenio: „Nema nikakvih naznaka da će nam država vratiti 201 milion dinara koji je bez jasnih kriterijuma oduzela rebalanskom budžeta Srbije za 2020 godinu“, navodi se u saopštenju sindikata. Kako tvrde predstavnici sindikata, rezultat toga je najavljeni otkaz za 200 zaposlenih u Radio-televiziji Vojvodine koji su svakodnevno učestvovali u stvaranju programa.

Samim tim što smo došli u situaciju da molimo Vladu Srbije da da 201 milion, mi smo u stvari rekli da ovom kućom, ovim javnim servisom vlada Vlada Republike Srbije, izjavio je predsednik Granskog sindikata za kulturu, umetnost i medije UGS Nezavisnost, Dragan Milanović Pilac.

Poverenik sindikata Nezavisnost, Darko Šper je izjavio da spiskovi za otpuštanje još uvek ne postoje, ali da zaposleni čekaju spisak „kao pred streljanje“.

Kako je rečeno medijima na konferenciji, neki radnici su tokom epidemije imali informaciju da idu na prinudni godišnji odmor, ali su nakon toga iz agencije ipak dobili rešenje o prestanku angažovanja, što znači da im se prinudni odmor neće platiti.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine poručuju da bi rukovodioci morali da daju ostavku ukoliko ne uspeju da reše ovaj problem.

Foto: Marko Miletić

Prekarni ugovori – džoker za poslodavce

Zakon o agencijskom zapošljavanju koji je stupio na snagu od marta ove godine samo nominalno izjednačava radnike sa Ugovorom o radu i one angažovane preko agencija za zapošljavanje. U praksi, radnici koji su angažovani preko agencija nemaju ista prava kao i oni radnici/e koji imaju Ugovore o radu, upravo zbog lakšeg otpuštanja ali i niza drugih prava čije ispunjenje prekarni ugovori radnicima onemogućavaju, o čemu je Mašina ranije pisala. Kako je tada istakao Mario Reljanović iz Centra za dostojanstveni rad:

To što je radnik zaposlen na neodređeno u agenciji, nije isto što i radni odnos na neodređeno prema Zakonu o radu. Taj režim nije izjednačen, zato što agencija kao poslodavac ima poseban otkazni razlog. Agencija može u bilo kom trenutku da otpusti zaposlenog, kada nije ustupljen nekom poslodavcu, kao višak zaposlenih.

Od donošenja Zakona o agencijskom zapošljavanju, sa njima zaključuju ugovore i u RTV.

Po nekoj mojoj računici, te agencije su prihodovale nekih 50 – 60 miliona dinara od prvog dana kada su dobili posao sa Radio televizijom Vojvodine“ rekao je poverenik sindikata Nezavisnost Darko Šper.

Na konferenciji su ispred sindikata upozorili da je Zakon o agencijskom zapošljavanju donet upravo kako bi se zaposlenima lakše radilo ono što se upravo dešava u RTV. Podsetili su radnike i radnice na činjenicu da su mnogi od njih imali produžetak Ugovora o radu na određeno vreme i preko zakonskog roka od dve godine, ali i da će koristiti sva pravna sredstva kako bi se radnička prava novinara i medijskih radnika koji će dobiti otkaz zaštitila.

Iz rukovodstva za medije nije bilo izjava, ali e u intervjuu za Cenzolovku generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica ipak najavio otpuštanja, naglašavajući da se nada da je reč o privremenom rešenju, odnosno da će otkazi trajati najkasnije do kraja ove godine. Rukovodstvo nije imalo sastanak sa sindikatom koji, sa druge strane, najavljuju proteste u toku ove nedelje.

I.P.

Prethodni članak

Da li o visini minimalca zapravo odlučuje jedan čovek?

Zašto su nam potrebne radničke kulturne institucije

Sledeći članak