Napad na prosvetne radnike: Patrijarh Porfirije preti objavljivanjem spiskova nastavnika?

Burne reakcije javnosti nakon izjave patrijarha Porfirija da je razočaran informacijom da direktori škola u Srbiji obeshrabruju i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu i pretnje da će javno objaviti njihova imena.

„U životu nisam ni čuo, ni video da neki direktor utiče na učenike da ne pohađaju versku nastavu, tim pre što se deca pri upisu u srednju školu opredeljuju za versku nastavu ili građansko vaspitanje i imaju pravo samo jednom do kraja školovanja da promene svoj izbor“, za Danas je izjavio Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.

Za njega kao i za mnoge druge prosvetne radnike i radnice ove tvrdnje su neočekivane i ozbiljne:

 „Zaista ni u kuloarima nisam čuo da neki direktor utiče na đake i za mene je ovo veliko iznenađenje“ izjavio je Nedić.

Takvom utisku u prilog idu i podaci za školsku 2020/21. godinu, koji govore o tome da dve trećine učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji ide na versku nastavu, dok manjih 34 odsto pohađa građansko vaspitanje.

Iz škola kažu i da se u nekim školama dešava upravo suprotno, da su roditelji pod pritiskom da svoju decu upisuju na veronauku, naročito kada je reč o manjim sredinama, jer se svi poznaju a lokalni sveštenik ima mogućnost većeg uticaja na pojedince i porodice.

Dario Hajrić, sociolog religije, za Danas je izjavio da je, bez obzira na to da li je informacija o navodnom obeshrabrivanju upisa na versku nastavu tačna ili ne, potpuno neprimereno da patrijarh preko Instagrama preti objavljivanjem imena direktora i nastavnika.

„Znamo šta se dešava kad se prave takvi spiskovi: uvrede, pretnje i proganjanja. U društvu ogrezlom u verbalni linč, javno označavanje sa takve pozicije predstavlja prekomernu reakciju koja može vrlo lako da se otme kontroli, tako da bi bilo dobro da se držimo regularnih procedura i da izbegavamo raspisivanje poternica“, konstatuje Hajrić i naglašava da, što se neko nalazi na odgovornijoj funkciji, to bi trebalo više pažnje da obrati na moguće posledice svojih reči.

Podsetimo, početkom nedelje patrijarh Porfirije je izjavio da je veoma razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu i najavio savetovanje sa arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objave njihova imena i imena škola koje, po mišljenju Porfirija, na taj način diskriminišu sopstvene učenike.

Veronauka je, nakon perioda socijalističke Jugoslavije i društvene transformacije tokom devedesetih godina, u Srbiju uvedena 2001. godine na inicijativu tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.

V.K.

Prethodni članak

Srbija sistematski krši radna prava, jedan je od zaključaka istraživanja Međunarodne konfederacije sindikata

Protest protiv gradnje u Mirijevu za koju kažu da će uništiti zeleni pojas i pokrenuti klizišta

Sledeći članak