Nastavnici će sprečiti održavanje maturskih ispita ukoliko Vlada Mađarske ne počne da rešava probleme u prosveti

Jedna od borbenih škola u Mađarskoj iznela je kritiku Vlade i ukazala na mere građanske neposlušnosti koje su nastavnici spremni da primene uprkos sve represivnijem ponašanju vlasti prema radnicama i radnicima u prosveti.

Prosvetari u Mađarskoj su svoju višemesečnu borbu pauzirali uoči izbora, da bi nakon njih mogli da nastave pregovore s novom Vladom. No, kako je nova vlada ostala ona stara, tako su i politike i ponošanje političara ostali nealterirani.

Jedna od prvih poteza nove-stare Vlade je bio da izmenom zakona učvrsti ograničenja mogućnosti štrajka u prosveti koje je ranije ove godine uvela uredbom.

Dok dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika pokušavaju da vode pregovore sa nadležnima, jedna od borbenih škola se oglasila sa kritikom ponašanja Vlade prema prosveti i iznela je listu mera koje je nastavni kadar spreman da preduzme.

„Sistem koji onemogućava mladima da se zaposle u prosveti je zloban prema svim mađarima. Sistem koji ponižava, iscrpljuje, osiromašuje nastavnike, obmanjuje građane o stvarnosti i istini, pokušava da okrene društvo protiv nastavnika, očigledno ne radi u interesu naroda“, pišu nastavnici gimnazije Đula Iješ iz Budaerša, a prenosi portal Mérce.

Potpisani prosvetari zahtevaju da vlada radikalno promeni politiku prema nastavnicima i počne da popravlja dosadašnju štetu nanetu obrazovnom sistemu. Oni ističu da su spremni na oštre aktove građanske neposlušnosti poput: odbijanja da se održi nastava, suspendovanja svih vanškolskih programa i vođenja administrativnih poslova, kao i onemogućavanja maturskih ispita.

Podsetimo, mađarski prosvetari su još prošle godine u oktobru započeli pregovore sa Vladom oko poboljšanja uslova rada koji su nedostojanstveni. Ilustracije radi, plate im se obračunavaju prema minimalcu iz 2014. godine i to bez garancije realne vrednosti, što, pored toga što čini plate veoma niskim u celom sektoru, nastavnicima na početku karijere spušta platu ispod aktuelnog zakonskog minimuma. Uz platu od kojeg ne može da se živi nastavnici su takođe preopterećeni količinom posla.

Pregovori koji nisu davali rezultate krajem januara su dopunjeni štrajkom upozorenja, a zatim različitim štrajkačkim aktivnostima, koje su prosvetni sindikati pauzirali krajem marta, uoči parlamentarnih izbora. Izbori su prošli, vladajuća koalicija ostala je ista, a, kako izgleda, ostao je isti i njen stav prema prosveti.

Demokratski sindikat prosvetnih radnika se nakon izbora obratio u otvorenom pismu „budućem premijeru Mađarske“, u kojem skreće pažnju na važnost povećanje plata, smanjenje obima posla i uspostavljanja samostalnog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za sektor prosvete.

Umesto osnivnanja zasebnog ministarstva za prosvetu, Vlada Mađarske je taj resor prispojila Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tom potezu je pak prethodilo nekoliko za nastavnike negativnih i kažnjavajućih odluka Vlade.

Tako je tokom aprila desetine hiljada prosvetara dobilo poziv da organizuju i vode letnje kampove za decu, odnosno da rade za vreme godišnjih odmora. Za rad tokom godišnjeg odmora u obrazovnim kampovima neće dobijati platu adekvatnog iznosa u novcu, već bon sa kojom mogu da kupe hranu u CBA marketima u vrednosti od 79 evra.

A.J.

Prethodni članak

500 radnika višak u Fijatu, 1000 mora na rad u inostranstvo: „Niko ne može da garantuje povratak na rad nekome ko ode u inostranstvo“, smatra Mario Reljanović

Asocijacija NKSS i ULUS: Rast broja „sumnjivih“ projekata i dodela ogromnog dela budžeta „predatorskim“ organizacijama na javnim konkursima u oblasti kulture

Sledeći članak