Nastavlja se ponižavajući tretman mađarskih prosvetara – bonovi za obavezan rad preko leta

Prema pozivu koji su dobili od nadležnih institucija, nastavnici u Mađarskoj će morati da obavljaju rad u letnjim obrazovnim kampovima za šta će biti plaćeni prehrambenim bonovima.

Mađarski prosvetari su još prošle godine u oktobru započeli pregovore sa Vladom oko poboljšanja uslova rada koje smatraju nedostojanstvenim. Dodajmo odmah: s pravom. Ilustracije radi plate im se obračunavaju prema minimalcu iz 2014. godine i to bez garancije realne vrednosti, što, pored toga što čini plate veoma niskim u celom sektoru, nastavnicima na početku karijere spušta platu ispod aktuelnog zakonskog minimuma.

Pregovori, budući da nisu davali rezultate, krajem januara su dopunjeni štrajkom upozorenja, a zatim različitim štrajkačkim aktivnostima, koje su prosvetni sindikati pauzirali krajem marta, uoči parlamentarnih izbora. Izbori su prošli, vladajuća kolaicija ostala je ista, a kako izgleda, ostao je isti i njen stav prema prosveti.

Demokratski sindikat prosvete obratio se u otvorenom pismu „budućem premijeru Mađarske“, u kojem skreće pažnju na važnost povećanje plata, smanjenje obima posla i uspostavljanja samostalnog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za sektor prosvete, piše portal Mérce.

Zasad su se vlasti oglasile po pitanju samostalnog ministarstva – neće ga biti.

O mogućnostima poboljšanja uslova rada, s druge strane, dela govore više od reči.

Naime, desetina hiljada prosvetara dobilo je poziv da organizuju i vode letnje kampove za decu, odnosno da rade za vreme godišnjih odmora prosvetnih radnika i radnica. Iz sindikata upozoravaju da takva aktivnost prema zakonu ne može da bude radna obaveza već isključivo slobodan izbor nastavnica i nastavnika, i uz to mora da bude adekvatno plaćena.

I upravo tu stižemo do ključne poruke vlasti upućene buntovnim prosvetarima: za rad tokom godišnjeg odmora u obrazovnim kampovima oni neće dobijati platu adekvatnog iznosa u novcu, već bon sa kojom mogu da kupe hranu u CBA marketima u vrednosti od 79 evra.

Sindikat prepoznaje značaj letnjih kampova, budući da mnogi roditelji nemaju načina da obezbede nadzor za decu tokom raspusta, ali poručuju da to ne opravdava postupak primoravanja prosvetara na oblik rada koji se kosi sa zakonom.

Podsećamo, prosvetni radnici i radnice, odnosno njihovi reprezentativni sindikati započeli su borbu za dostojanstven radni položaj u sektoru prosvete krajem januara štrajkom upozorenja. Borbu su nastavili autonomnim štrajkovima, nakon što je Vlada Mađarske uredbom praktično uskratila prosvetarima mogućnost obustave rada.

Sindikati su ipak našli načina da organizuju potpunu obustavu rada 16. marta, nakon čega su borbu nastavili organizovanjem rotirajućih štrajkova – obustava rada se svakog dana selila u drugu školu.

Neki od ključnih razloga za nezadovoljstvo prosvetnih radnica i radnika su nepodnošljiva opterećenost količinom posla, plate od kojih ne može da se živi i nedostatak nastavnog kadra.

Prema saznanjima portala Mérce, zajednički štrajkački odbor dvaju reprezentativnih sindikata će nastaviti da pregovara sa budućom vladom nakon njenog formiranja.

A.J.

Prethodni članak

Slovenija: Janeza Janšu pobedio Pokret Sloboda

Moguće je: plaćeno odsustvo za vreme menstruacije

Sledeći članak