Počinje generalni štrajk mađarskih prosvetara

Prosvetni radnici i radnice u Mađarskoj danas započinju štrajk na neodređeno vreme uprkos zastrašivanjima i skorašnjoj Vladinoj uredbi kojom je prosvetarima praktično uskraćeno pravo na potpunu obustavu rada.

„U ovaj štrajk stupamo imajući u vidu dugoročne interese naših đaka“, obratio se javnosti pred kamerama portala Mérce prosvetni radnik koji je podsetio na razloge za obustavu rada prosvetara.

Prosveta se pobunila protiv Vladinih politika koje ne vode računa o obrazovnom sistemu, zanemarivanja zahteva prosvetnih sindikata i sve manjeg poštovanja prema prosvetnim radnicama i radnicima.

Sindikat prosvetnih radnika i Demokratski sindikat prosvetnih radnika pozivaju provetare da istraju u obustavi rada sve dok ne dođe do sporazuma između sindikata i Vlade Mađarske.

Iz sindikata su saopštili i to da je zasad nepredvidivo koliko će nastavnica i nastavnika obustaviti rad jer su iz raznih škola stigle informacije da su prosvetari zastrašivani traženjem lista imena onih koji će učestvovati u štrajku i saopštenjima da štrajkači neće primiti plate za dane kada su u obustavi rada.

Nastavnici nisu sami u borbi: studenti i studentske organizacije najavili su proteste solidarnosti u Budimpešti, i još nekoliko gradova u Mađarskoj.

Podsećamo na to da je danas započet štrajk nastavak prethodnih akcija. Prosvetni radnici su 31. januara održali štrajk upozorenja u organizaciji sindikata zbog preopterećenosti na poslu i niskih primanja. U štrajku je prema aktuelnim procenama učestvovalo čak oko 28.000 prosvetnih radnica i radnika, što sindikati prepoznaju kao uspeh, posebno ukoliko se ima u vidu trud Vlade da zastraši nastavnike. Naime, tada su brojni prosvetari od uprave škole primili pismo u kojem je pisalo da je nezakonito stupiti u štrajk, što nije bilo tačno.

Tom prilikom sindikati su saopštili da će sredinom marta organizovati potpunu obustavu rada ukoliko se država ogluši o njihove zahteve.

Vlada Mađarske je neprijateljski odgovorila na štrajk upozorenja. Donela je uredbu koja propisuje niz obaveza koje bi prosvetari morali da zadovolje za vreme trajanja eventualnog štrajka. Tako, prosvetari bi za vreme štrajka morali da obezbede celodnevna dežurstva u obrazovno-vaspitnim ustanovama, da održe 50% nastave i da maturantima obezbede sve časove iz predmeta koji su deo maturskog ispita.

„Ova Vladina uredba u praksi onemogućuje štrajk u prosveti”, saopštili su tom prilikom iz Demokratskog sindikata prosvetnih radnika.

Vlada je doduše prihvatila pregovore sa sindikalnim predstavnicima, ali bez spremnosti da po bilo kom pitanju približi gledište prosvetarima.

Nastavnici gimnazije Đula Iješ u Budaeršu pod transparentom “Štrajk je osnovno pravo”; Izvor: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum / Facebook

Prosvetni radnici i radnice u Mađarskoj su godinama u nezavidnom položaju.

Njihove plate se obračunavaju u odnosu na minimalnu platu iz 2014. godine, a 2015. godine Vlada je ukinula i garanciju realne vrednosti plata u prosveti. Zbog takvog načina obračuna plata država je između 2015. i 2017. svakog prosvetara u proseku oštetila za 17 mesečnih primanja, tvrde iz sindikata i zahtevaju da se takva nepravda u određivanju zarada ispravi i retroaktivno.

Zahtevi koji su sindikati isporučili nadležnima adresiraju i problem preopterećenosti na poslu. Od Vlade se zahteva da se deo radnog vremena koji obuhvata vaspitno-obrazovne aktivnosti ograniči na 22 sata nedeljno i da se radno vreme defektoloških i pedagoških asistenata smanji sa 40 na 35 sati.

Količinu posla povećavaju administrativni zadaci kojih je u prosveti sve više, kao i alarmantan manjak nastavnih kadrova. U obrazovnom sistemu trenutno nedostaje 12 hiljada ljudi, i to ne računajući one nastavnike koji treba da menjaju kolege zbog pandemije Covid-19, izjavila je Žuža Sabo, predsednica Sinidikata prosvetnih radnika.

„Pod ovakvim opterećenjem prosvetni radnici ne mogu da obezbede kvalitetno obrazovanje koje je osnovno pravo svakog deteta.“

Iz sindikata su naglasili i to da obrazovni sistem mora da se pobrine za potrebe izbeglica iz Ukrajine, i da je to nemoguće bez hitnih ulaganja.

I.K

Prethodni članak

Sindikat nauke održao treći protest u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“

Evropa između planova za energetsku tranziciju i većeg oslanjanja na ugalj

Sledeći članak