Ne davimo Beograd: pritisci na zaposlene Sava centra da napuste posao

Dokument do kojeg je došao Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd je danas saopštila da se u Sava centru vrše pritisci na zaposlene kako bi dali otkaz jer prodaja ovog kongresnog centra u više navrata nije uspela.

Posle nekoliko neuspešnih prodaja Sava centra i spuštanja cene za ovaj reprezentativni objekat u vlasništvu Grada Beograda, na red je došao pritisak na radnike zaposlene u Sava Centru.

Svih 103 radnika i radnica Sava centra su dobili navodno neobavezujuću anketu u julu ove godine, u kojoj su mogli da se opredele za tri opcije: za socijalni program po kolektivnom ugovoru, prelazak u drugo javno preduzeće u vlasništvu Grada ili neizvesnu budućnost sa budućim kupcem Sava centra koji im možda ponudi posao, navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Na dokumentu do koga su došli iz inicijative Ne davimo Beograd, naznačeno je da je u pitanju preliminarna anketa koja se ne potpisuje, međutim iz inicijative navode da u proteklih nekoliko nedelja radnici i radnice ovog javnog preduzeća trpe velike pritiske da potpišu ugovore sa drugim gradskim ustanovama i preduzećima i time pristanu na lošije uslove rada i niža primanja.

Podsetimo, Grad prodaje Sava centar, simbol Beograda građen sedamdesetih godina sa nešto manje od 70.000 kvdratnih metara za novac koji je daleko ispod svoje tržišne vrednosti, a ovi pritisci na radnice i radnike mogu biti samo još jedan od načina da se dodatno ugrozi rad ovog preduzeća i posledično dovede do daljeg spuštanja cene ili zatvaranja.

Iako je prodaja Sava centra propala u više pokušaja i pored velikog spuštanja cene, Inicijativa Ne davimo Beograd ponavlja stav da ovaj objekat ne treba prodavati, već sačuvati za budućnost i obnoviti ga uz pomoć pristupnih fondova Evropske unije (pogotovo u sferi energetske efikasnosti) i javno-civilnih partnerstava u oblasti upravljanja ovim objektom, poručuju iz Ne davimo Beograd.

Dokument do kojeg je došao Ne davimo Beograd

I.P.

Prethodni članak

Šta je donio proces restrukturiranja elektroprivrede Republike Srpske?

Bolivija: izbori obremenjeni mogućnošću novog puča

Sledeći članak