Ne davimo Beograd: Zaustavite nasilje nad građanima Gradine i Kosjerića

Jedan od aktivista koji se protivi izgradnji kamenoloma u Kosjeriću je, po tvrdnjama pokreta Ne davimo Beograd, presretnut u ulazu zgrade i krvnički pretučen.

Kosjerić

Iz Ne davimo Beograd kažu da su upozoravali na to da je moguće da dođe do zastrašivanja i nasilja nad aktivistima koji se protive izgradnji kamenoloma u Kosjeriću. Podsećamo da građani ovog kraja mesecima protestuju na barikadama u strahu od posledica koje će ovaj kamenolom ostaviti po njihovo zdravlje i životnu sredinu, a sada su meta batinaša, poručuju iz Ne davimo Beograd.

„Građani Gradine i Kosjerića su žrtve interesa moćnika. Ukoliko pravosuđe ne reaguje, jel to znak da treba da se jurimo sa štanglama po ulicama da bi se zaštitili od bahatih nasilnika? Pozivam policiju da hitno istraži ko stoji iza ovog napada i pokaže da niko nije iznad zakona“, izjavio je ovom prilikom narodni poslanik Robert Kozma, poručivši da će pokret Ne davimo Beograd pružiti svu podršku ljudima u protestu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u avgustu poništilo dozvolu koju je opština Kosjerić izdala preduzeću Gradina Kamenolom doo zbog nepostojanja studije o proceni uticaja na životnu sredinu kamenoloma. Ne davimo Beograd u saopštenju ocenjuju da je to „potvrda da je izgradnja ovog kamenoloma svojevrsno nasilje nad prirodom i ljudima“.

Pretučeni aktivista iz Kosjerića
Pretučeni aktivista iz Kosjerića; Foto: Ne davimo Beograd

Predstavnici NDB su građane koji protestuju protiv izgradnje kamenoloma posetili u julu.

„Mi kao društvo ne možemo dozvoliti da se zbog zarade investitora uništavaju sudbine celih naselja ili oblasti Srbije. Podgradina je danas primer kako to izgleda kada se nađete na putu investitora koji se oseća dovoljno slobodno da počne radove i bez dozvola i protiv zakona, a građani su ostavljeni na cedilu. Zato smo danas ovde da poručimo da niste sami“, izjavio je tada Radomir Lazović, narodni poslanik.

Pokret Ne davimo Beograd je najavio da će u znak podrške građanima Kosjerića organizovati protest u znak solidarne podrške.

I.K.

Prethodni članak

Neophodno je unaprediti komunikaciju između pravosuđa i medija

Ko su najčešće žrtve trgovine ljudima u Srbiji?

Sledeći članak