Nemački sindikat se izborio za kraću radnu nedelju i povišicu od 4.3%

Protest radnika BMW-a; Foto: IG Metall Regensburg / Flickr
Protest radnika BMW-a; Foto: IG Metall Regensburg / Flickr

Nakon dugotrajnih i teških pregovora s poslodavcima, najveći nemački sindikat IG Metal se izborio za povišicu plate od 4.3% i mogućnost privremenog smanjenja radne nedelje.

U pregovorima sa savezom poslodavaca Südwestmetall koji su danas završeni ovaj sindikat se izborio za povišicu od 4.3% i privremeno smanjenje radne nedelje sa 35 na 28 radnih sati za oko 900.000 radnika i radnica u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Dogovoru, koji je završen trinaestočasovnim pregovorima, je prethodio niz kraćih štrajkova upozorenja u kojima je učestvovalo oko milion radnika u 4500 firmi, jednodnevnih štrajkova u kojima je učestvovalo oko pola miliona zaposlenih u 250 kompanija, te pet neuspešnih tura pregovora i finalno upozorenje o objavi dugotrajnog štrajka.

IG Metal, okuplja čak 3.900.000 zaposlenih u metaloprerađivačkom i sektoru elektroindustrije, delatnostima od izuzetne važnosti za najveću evropsku ekonomiju.

Sindikat je izneo svoje zahteve u momentu kada je nezaposlenost u Nemačkoj pala na samo 5.4%, a nemačka privreda pokazala najveći rast u poslednjih 6 godina.

S druge strane, poslodavcima, u koje spadaju Daimler, Bosch, Porsche, BMW, Airbus, Volkswagen, Siemens, je bilo najteže da prihvate zahtev za smanjenje radne nedelje. Kako navode, oni se suočavaju s nedostatkom stručnjaka i smatraju da bi dodatno skraćivanje radnih sati ugrozilo mogućnosti proizvodnje i planiranja.

Predstavnici IG Metal-a, međutim, nisu odustali od zahteva da se radnicima omogući da u periodu od dve godine rade 28 umesto dosadašnjih 35 časova nedeljno radi brige o deci, starima ili bolesnima, uz garancije povratka na staro radno mesto po isteku dvogodišnjeg perioda – što je i postignuto, uz ustupak privremenog proporcionalnog smanjenja plate. Predstavnici sindikata su u više prilika izjavili da fleksibilnost zaposlenja mora za promenu početi da funkcioniše i u korist zaposlenih, te da poslodavci pretežno „muške“ industrije moraju da uvaže i nastale promene u rodnim ulogama.

Pored toga što su se obe strane u pregovorima složile da bi odredbe dogovora trebalo da se prošire na čitavu teritoriju Nemačke, on je motivisao i druge sindikate na pooštravanje zahteva. Najveći nemački sindikat zaposlenih u uslugama, Verdi, traži povećanje plate od 6% za 130.000 zaposlenih u nemačkoj Pošti, a sindikat javnih radnika DBB će svoje najnovije zahteve ispostaviti sutra.

 

Prethodni članak

Neko je rekao feminizam? Konferencija o feminističkoj teoriji u Srbiji

Vida Knežević: Za ozbiljne političke promene je potrebna i ozbiljna politička dimenzija

Sledeći članak