Neko je rekao feminizam? Konferencija o feminističkoj teoriji u Srbiji

neko-je-rekao-feminizam

U četvrtak na Institutu za filozofiju i društvene nauke u Beogradu počinje konferencija „Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas“.

Konferencija će trajati do 11. februara i otvoriće prostor za diskusiju o različitim područjima feminističkih istraživanja i perspektiva.

Koja su to istraživačka pitanja koja se u Srbiji postavljaju, razmatraju i problematizuju u ključu feminističkih teorija? Kako se feministički čita istorija, književnost, ekonomija, pravo? Da li i kako feministička teorija formira praktične politike? – su samo neka od pitanja koje organizatorke ističu u zvaničnoj najavi ove konferencije. U diskusijama će učestvovati veliki broj govornica i govornika tokom četiri dana ispunjena programima.

Feminizam je jedna od najznačajnijih tekovina progresivne misli i prakse. Polje delovanja feminizma je, međutim, sve više određeno desnim politikama za koje je feminizam veoma često sinonim za neprijatelja. U takvom političkom ambijentu, posebno je važno raditi na edukaciji i promovisanju feminističkih politika i vrednosti, budući da demokratsko, egalitarno i slobodno društvo nije moguće ostvariti bez njih.

Konferenciju organizuju Grupa za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Prethodni članak

Narod to sam ja

Nemački sindikat se izborio za kraću radnu nedelju i povišicu od 4.3%

Sledeći članak