Nestašica formule za bebe u Americi

Roditelje u SAD je zadesila kriza nestašice prehrane za bebe koja nesrazmerno više teško pogađa siromašnije porodice. Kriza traje mesecima i nema izgleda da će se situacija potpuno stabilizovati skorije.

kašičica sa bebi formulom

Nestašica bebi formule u SAD mnoge roditelje suočava sa najvećim strahom – nemogućnošću da prehrane svoje bebe. Problem je počeo u februaru, kada je zatvoren Abbott Laboratories pogon za proizvodnju bebi formule. Pogon je zatvoren nakon što su četiri bebe razvile bakteriološku infekciju, a dve bebe su od posledica infekcije preminule. Iako proizvođač navodi da ne postoji veza između formule i bolesti beba, proizvod je povučen sa tržišta a otvorena je i federalna istraga.

Kako mediji navode, tržište adaptiranog mleka za bebe je već bilo pogođeno problemima u lancu snabdevanja zbog pandemije koronavirusa, ali je zatvaranje fabrike u Mičigenu znatno pogoršalo stvari. Dodatno, 90% ovog tržišta kontrolišu svega četiri kompanije, od čega Abbott čini skoro polovinu tržišta, dok se samo 2% formule uvozi. Reč je o 363 miliona dolara teškom tržištu na godišnjem nivou, prema podacima za 2019.

Već početkom maja 43% proizvoda nije bilo na zalihama, a problem pogađa neke države više nego druge – pa su preko 50% najprodavanijih proizvoda u Teksasu i Ajovi nema na zalihama.

Kriza nesrazmerno teško pogađa siromašnije porodice. Kako navodi Guardian, skoro polovina formule za bebe u SAD se kupuje u okviru takozvanog Wic programa, koji ima za cilj da pomogne ženama sa niskim primanjima, u okviru kog države daju ekskluzivna ugovorna prava jednoj kompaniji na tenderima. Tako kompanija Abbott, koja je povukla svoje proizvode, inače obezbeđuje formulu za otprilike polovinu beba koje primaju beneficije u okviru Wic programa.

Dok jedni pozivaju na federalnu reviziju monopola na tržištu bebi formule kako bi se problem rešio i sprečilo njegovo ponavljanje u budućnosti – postavlja se i pitanje zašto je ovako važan resurs potpuno privatizovan i podređen pravilima tržišta? Dok milioni roditelja traže hranu za svoje bebe, Bajdenova administracija je na osnovu Zakona o odbranbenoj proizvodnji iznela zahtev dobavljačima sastojaka da daju prednost proizvođačima formula za bebe u odnosu na druge kupce, ali se ne razmatra da država sama proizvodi adaptirano mleko za bebe.

Bajdenov sekretar za saobraćaj, Pete Buttigieg, je izjavio da bi ova vrsta socijalističkog eksperimenta bila neprihvatljiva čak i da bi se sprečilo da bebe umru od gladi: „Budimo vrlo jasni, ovo je kapitalistička zemlja. Vlada ne pravi formulu za bebe, niti bi trebalo. Kompanije prave formulu za bebe.“ prenosi Jacobin.

Formula za bebe je i u Srbiji dostupna u komercijalnoj prodaji bez obzira da li su bebe na formuli iz medicinskih razloga ili ne. Možda krize u proizvodnji formule za bebe treba da pokrenu pitanja da li hrana za bebe treba da bude deo javnog ulaganja i proizvodnje kako bi svim roditeljima bila jednako dostupna, a ne da ovako važnu hranu, poput hrane za bebe, proizvode privatne kompanije. Jer, kako se navodi u autorskom tekstu na portalu Jacobin, bebe nisu potrošači koji mogu da signaliziraju svoje složene preferencije kroz količinu novca koju su spremne da plate za malo drugačije brendove formula. Njima su potrebne hranljive materije da bi ih održale u životu.

I.P.

Prethodni članak

Sindikat u Fijatu odustaje od protesta pred početak pregovora sa Vladom

Šta je sa razlikama između proizvedene i naplaćene struje?

Sledeći članak