Nezakonita rešenja u Šapcu: smene direktorki Šabačkog pozorišta i Narodnog muzeja

Juče je Skupština grada Šapca razrešila dužnosti direktorku Narodnog muzeja Nelu Tonković i direktorku Šabačkog pozorišta Milenu Minju Bogavac iako nijednoj od njih nije istekao mandat.

Kako je direktorka Narodnog muzeja Šabac, Nela Tonković, navela na konferenciji za medije održanoj ranije danas u Muzeju šabačkih Jevreja, radi se o nezakonitoj smeni, jer nisu ispunjeni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi nekom prestao mandat. Njima je odluka saopštena na dan sednice Skupštine, bez prethodno dostavljenih obrazloženja u pisanom ili usmenom obliku. Ona je takođe skrenula pažnju na još jedno kršenje Zakona o kulturi prema kojem nije ispoštovana procedura prilikom nedavnog imenovanja člana Upravnog odbora Narodnog muzeja u Šapcu.

Mogu da zaključim da je reč o jednoj nezakonitoj smeni sa mesta direktora Narodnog muzeja Šabac. I to ne vidim drugačije, jer postoje tačni, jasni zakonski uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi nekom prestao mandat. I razrešenje zakonski se propisuje drugačije. Neophodno je da se to uradi na adekvatan način. Naša obrazloženja nisu bila niti u pisanom, niti u usmenom obliku dostavljena/saopštena do jučerašnjeg dana i sednice Skupštine. Stojim iza tvrdnje da je ovo nezakonito rešnje i veoma sam iznenađena da u ovoj zemlji još uvek postoje instance koji zakone smatraju neozbiljnim, navela je Nela Tonković.

U drugom slučaju, iako Minji Bogavac, direktorki Šabačkog pozorišta, nije isteklo ni pola mandata, juče joj je iznenada ponuđeno ili da da ostavku ili da bude smenjena, pri čemu je ona odabrala smenu. U obraćanju javnosti istakla je kako se prekid dogodio u sred sezone, kada se radi na novim produkcijama. Tom prilikom je i pozvala kolege i koleginice koji prolaze kroz iste ili slične situacije da to kažu kako bi javnost bila upoznata sa konkretnim slučajevima.

Želele smo da ukažemo da nije poštovana zakonska procedura prilikom naših razrešenja i da na konferenciji javnost upoznamo sa našim dosadašnjim radom u ustanovama na čijem smo čelu bile. Čudan je osećaj kada vas neko u toku sezone i stvari koje radite po pitanju produkcije „preseče“ i ne možete da organizujete misli, jer razmišaljate o stvarima i problemima koje ste imali do juče, a odjednom više nisu vaši, objasnila je Minja Bogavac.

Ove promene ljudi na ključnim funkcijama u institucijama kulture u Šapcu direktno su povezane sa skorašnjom smenom vlasti u ovom gradu na čijem čelu se trenutno nalazi Srpska napredna stranka.

M.D.

Prethodni članak

RERI: Po čijem nalogu vazduh ubija Beograđane?

Od glasanja do saučestvovanja: participativni budžet u službi mera štednje

Sledeći članak