Nije važno ko ga organizuje, važno je da imamo jasan plan – rezultati ankete o sledećim protestima

Na Fejsbuk grupi koju su pokrenuli osnivači Arhiva javnih skupova – Fan klub protesta, od 8. do 11. januara sprovedena je anketa o tome koga bi članovi grupe želeli da vide kao organizatora sledećeg protesta protiv izbornih neregularnosti. Postojanje jasnog plana se ispostavilo bitnije od toga ko organizuje protest.

Protest ispred Skupštine grada Beograda

Anketno pitanje koje je postavljeno članovima grupe Fan klub protesta je glasilo: „Ako budete fizički u mogućnosti da dođete na sledeći protest protiv izborne krađe, ko bi trebalo da ovaj put bude organizator kako biste zaista i došli?“

Kako se navodi u saopštenju Arhiva javnih skupova, pokazalo se da je za ubedljivo najveći broj ispitanika (njih 44,2 odsto) manje važno ko će biti organizator sledećeg protesta protiv izbornih manipulacija, a da im je mnogo značajnije da ovaj put postoji jasan i ubedljiv plan akcije.

Rezultati ankete Arhiva javnih skupova

Od onih kojima je ipak bitno ko je organizator, najviše je onih koji bi voleli da protest organizuju svi zajedno: stranke iz koalicije Srbija protiv nasilja, ProGlas i studenti. Tako se izjasnilo 21,8 odsto ispitanika.

Ispitanika koji bi došli na protest ako je glavni organizator ProGlas ima 14,9 odsto, dok njih 6,2 odsto preferira ProGlas i studente kao zajedničke organizatore, ali bez političkih stranaka. Koaliciju Srbija protiv nasilja kao glavnog organizatora sledećeg protesta volelo bi da vidi 5,5 odsto članova grupe koji su ispunili anketu.

Zanimljivo je da se studenti iz pokreta Borba, iako su nesporno osvojili velike simpatije učesnika protesta, verovatno doživljavaju kao entitet sa još uvek nedovoljno kapaciteta da bi bili jedini organizatori, pa je ovu opciju izabrao samo jedan ispitanik (0,25 odsto).

Ako izdvojeno posmatramo samo one kojima nije svejedno ko je organizator (takvih je okruglo 200), među njima bi 86,5 odsto želelo da u organizaciju svakako bude uključen ProGlas, 57 odsto bi htelo da tu svakako budu studenti, a 55 odsto bi tu neizostavno očekivalo koaliciju Srbija protiv nasilja. „Izgleda da je ProGlas mirođija bez koje nema čorbe“, zaključuju iz Arhiva javnih skupova.

Rezultati ove ankete nedvosmisleno govore da učesnici dosadašnjih protesta smatraju da je za sledeći postizborni protest neophodno da ima jasan plan dalje akcije, a najpoželjnije bi bilo da iza njegove organizacije stanu svi dosadašnji akteri – i ProGlas, i stranke, i studenti.

Fan klub protesta je grupa koju su 2019. godine pokrenuli osnivači Arhiva javnih skupova, kao onlajn forum za one koji učestvuju u raznim protestima protiv vlasti, uključujući i prošlogodišnje protestne serije u Srbiji (Srbija protiv nasilja i postizborni protesti u decembru). Grupa trenutno broji 7.024 članova, a ovu onlajn anketu je do 11. januara u ponoć popunilo njih 403.

S obzirom na okolnosti, uzorak ispitanika treba posmatrati samo kao ilustrativan približni presek mišljenja učesnika dosadašnjih protesta, kažu iz Arhiva javnih skupova.

A.G.A.

Prethodni članak

Radnici Mercedesa u Americi osnivaju sindikat

Podsećanje na zaboravljenu komunističku istoriju nedeljnika NIN

Sledeći članak