Novim zakonom vlast želi da omogući nesmetanu eksploataciju prirodnih dobara, upozorava ekološki aktivista Aleksandar Panić

Aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine izražava bojazan da bi olakšavanje eksploatacije dovelo do uništenja prirodnih dobara.

Novim zakonom vlast pre svega želi da olakša eksploataciju voda, šuma, nacionalnih parkova i drugih prirodnih dobara, komentariše za Mašinu Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima Aleksandar Panić, ekološki aktivista koji se bori za očuvanje reka Stare planine. 

Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima koji predviđa da se javna preduzeća transformišu u DOO (društvo sa ograničenom odgovornošću) ili AD (akcionarsko društvo) mesecima se provlačio ispod radara javnosti. 

Nakon što je 15. maja Vlada Republike Srbije usvojila ovaj Predlog Zakona, medijska kuća N1 je objavila spisak preduzeća koja bi primenom zakona prestala da budu javna, a pojedine političke organizacije i sindikati su uputile oštru kritiku vlastima da je razlog iza ovog zakona omogućavanje privatizacije javnih preduzeća. 

Namera Vlade Srbije da transformiše nacionalne parkove i JP Srbijašume u DOO i AD je izazvala posebnu bojazan.

„Ova vest me je zabrinula, pogotovo zbog toga što su insitucije i preduzeća na koji se Predlog Zakona odnosi, vezana za brigu o prirodnim dobrima“, kaže za Mašinu ekološki aktivista Aleksandar Panić. 

Do privatizacije javnih preduzeća ni ne mora da dođe, smatra Panić. Prema njegovom mišljenju transformacijom javnih preduzeća u DOO i AD vlast želi da olakša iskorišćavanje reka, vodnog zemljišta, šuma i nacionalnih parkova. 

„Mislim da je ovo put ka nesmetanoj eksploataciji prirodnih dobara i to u onom obimu koji će sigurno da uništi ta prirodna dobra“, govori ekološki aktivista. 

Podsetimo, ranije su iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore komentarisali da promena statusa preduzeća, uopšteno govoreći, ne bi morala da bude loša vest u drugačijem kontekstu – ali da predlaganje takve transformacije u trenutku kada Srbija još uvek nema strategiju zaštite prirode, ni strategiju razvoja šumarstva rađa opravdanu sumnju da je u pitanju pogrešan potez vođen lošim namerama. Iz ove organizacije poručuju da se privatizacija nacionalnih parkova nikako ne sme dozvoliti.

„SNS pokreće totalnu pljačku“

Politička platforma Solidarnost je u utorak, 30. maja, saopštila da vlast „dovršava pljačku preostale državne imovine“, jer je usvojila predlog zakona o upravljanju privrednim društvima, „kojim je otvorila put za konačnu rasprodaju javnih dobara“.

Rreagujući na objavu Političke platforme Solidarnost koja je naslovljena sa „SNS pokreće totalnu pljačku“ premijerka Srbije Ana Brnabić je na svom Twitter profilu napisala: 

„Ovo je jedna u nizu brutalnih, sramotnih i lako proverljivih laži. Cilj je destabilizacija Srbije, unošenje haosa i panike među stanovništvom. Ovo je knjiški primer pokušaja obojenih revolucija. Neće proći. Srbiju ćemo odbraniti svi mi zajedno – radom, ljubavlju, posvećenošću.“

Prema Aleksandru Paniću namere vladajuće stranke iza donošenja Zakona o upravljanju privrednim društvima mogu biti višestruki. Pored olakšavanja eksploatacije, posledica ovakvog zakona može da bude i razvodnjavanje energije koju pobunjena javnost iskazuje u protestima „Srbija protiv nasilja“. 

„Može biti i da SNS započinje neku temu od kojeg će velikodušno odustati kada se dovoljno ljudi pobuni. A svesni su da je okosnica ovoga što narod radi na ulicama ekologija, jer je ekološka borba u političko polje ušla kao prilično nova i čista opcija.“

A.J. i I.K.

Prethodni članak

„Srbija protiv nasilja“ u subotu, organizatori se trude da bezbednost bude maksimalna

Promena statusa javnih preduzeća u d.o.o. i a.d. smanjuje transparentnost poslovanja i omogućava njihovu privatizaciju, upozoravaju iz ekspertske organizacije Transparentnost Srbija

Sledeći članak