O materijalnim tragovima različitih oblika društvenosti: izložbena intervencija u jugoslovensko nasleđe Rene Redle i Vladana Jeremića u Muzeju Jugoslavije

U okviru stalne postavke Muzeja Jugoslavije u subotu 14. maja 2022. sa početkom u 13 časova biće predstavljena izložbena intervencija „Korak napred, dva koraka nazad“ umetničkog dua Rene Redle i Vladana Jeremića.

Umetnička intervencija autora Rene Redle i Vladana Jeremića pod nazivom „Korak napred, dva koraka nazad“ biće realizovana u okviru postavke Muzejska laboratorija koja podrazumeva praksu zajedničkog promišljanja jugoslovenskog nasleđa sa akterima lokalne umetničke scene koju Muzej Jugoslavije kontinuirano afirmiše. 

Događaj počinje u 13 časova javnim vođenjem u kojem će učestvovati autori, nakon čega publiku očekuje muzički program u aranžmanu umetnika Andreja Bunuševca u kafeu i bašti Muzeja.

Ova privremena izložbena postavka koju čine deset umetničkih radova namenski osmišljenih kroz dijaloški odnos sa odabranim predmetima iz zbirki Muzeja realizuje se u saradnji sa kustoskinjama Muzeja Jugoslavije, Simonom Ognjanović i Marijom Đorgović.

Kako Rena Redle i Vladan Jeremić objašnjavaju, pojedini predmeti izloženi na stalnoj postavci afirmišu ideje prosperiteta i rasta kroz koncept tehnološkog napretka i proces industrijalizacije, dok se drugi mogu tretirati kao nosioci emancipatornih vrednosti i materijalni tragovi različitih oblika društvenosti.

Kako danas jasno možemo sagledati drastične posledice prividno neograničenog rasta i ekstraktivizma, autori umetničke intervencije ističu da društvenu koheziju treba iznova graditi i predlažu potencijale za jedno drugačije društvo u njegovom nastajanju.

Između ostalog, dotiču se i pitanja rudnog bogatstva kao nekadašnjeg garanta društvenog progresa naglašenog u socijalizmu, plastike kao simbola „nehajnog konzumerizma”, izazova usled preokreta u proizvodnji struje i mehanizaciji, problema prekarnosti rada i posledica privatizacije fabrika, izdvajajući nasleđene vrednosti na koje se još uvek možemo osloniti, istovremeno markirajući ona mesta koja, prema njihovom mišljenju, treba da ostanu za nama.

Rena Redle i Vladan Jeremić su za Mašinu izjavili da su kroz postavljeni umetnički rad pokušali da povežu istoriju predmeta iz zbirki Muzeja sa gorućim problemima današnjice:

„Na primer, rascep povodom proterivanja teškog rada na periferiju i ekstrakcija litijuma u tom kontekstu, ili pak pitanje opštih energetskih i ekoloških problema današnjice. Zanimali su nas i predmeti iz kojih se može pročitati svest o prirodnim resursima na kojima počiva tehnološki progres i društveni standard. Zatim, predmeti iz kolekcije poklona Titu, koji svedoče o važnosti rada u socijalističkom društvu. Radi se o poklonima radnih kolektiva iz svih mogućih sfera produkcije. Postojala je svest o tome da je radno mesto, mesto društvenosti a time i emancipacije. Pošto i sami radimo dosta sa tekstilom, inspiracija nam je bila i videti ručno izrađene poklone Titu, od tkanine kao i vezove koje su radile članice AFŽ-a.“

Ovom saradnjom Muzej nastavlja interakciju savremenih umetničkih praksi i muzejskih artefakata iz stalne postavke u čijem fokusu je ove godine industrijsko nasleđe, sagledano kao važan aspekt naučno-tehničkog i kulturno-političkog nasleđa Jugoslavije.

Rena Redle i Vladan Jeremić žive i rade u Beogradu. Njihova umetnička praksa obuhvata instalacije i intervencije u javnom prostoru. Kroz zajedničku praksu Rena i Vladan istražuju odnose umetnosti i politike, razotkrivajući goruće društvene protivurečnosti. Izlagali su, između ostalog, u: MUAC, Meksiko Siti; Brooklyn Museum, Njujork; Creative Time Summit, Majami; nGbK, Berlin; Muzej savremene umetnosti, Ljubljana; MMOMA, Moskva; Muzej savremene umetnosti, Skoplje; Contemporary Art Center of Thessaloniki, Solun; Tallinna Kunstihoone, Talin; Interkulturelt Museum, Oslo; 49. i 56. Oktobarski salon, Beograd; Autostrada Biennale, Prizren; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Tirana Art Lab, Tirana; Muzej Jugoslavije, Beograd; 18th Tallinn Print Triennial, Talin; Kuslevova kuća, Podgorica i Galerija Matice Srpske, Novi Sad.

V.K.

Prethodni članak

Radnici Fijata iz Kragujevca protestuju, sindikati ih podržavaju

Masovni protesti u SAD za zaštitu prava na prekid trudnoće

Sledeći članak