Obustava putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada

Foto: Predrag Momčilović / Mašina
Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Od 1. februara biće obustavljen putnički železnički saobraćaj na relaciji Beograd – Novi Sad,  Akcionarsko društvo “Srbija Voz” je objavilo na svom vebsajtu.

Na relaciji Novi Sad – Subotica – Kelebija (državna granica), vozovi će saobraćati izmenjenim redosledom. Sem lokalnih vozova do Novog Sada, ukinute su ili skraćene i međunarodne vozne linije. Infrastrukturni radovi će trajati barem godinu dana a moguće i duže pa se ne očekuje ponovno uspostavljanje voznog saobraćaja pre 2020. godine.

Ovim izmenama u železničkom putničkom saobraćaju dva najveća grada u Srbiji ostaju bez direktne železničke veze, uprkos tome što se nalaze samo na sto kilometara udaljenosti, dok Beograd ostaje odsečen od severa države.

Beograd ostaje bez direktne veze s Budimpeštom i Bečom, a prekida se i kontinuitet železničkog saobraćaja koji spaja sever i jug Evrope. Od sada će jedina linija za Budimpeštu (sa presedanjima na granici) polaziti iz Novog Sada, dok druga noćna linija neće saobraćati do završetka radova. Međunarodni voz Beograd – Beč takođe neće saobraćati do završetka radova.

Pompezno otvoreni Žeželjev most “simbol evropske budućnosti Srbije” nakon što je na njemu prošle godine uspostavljen redovni železnički saobraćaj, usled prekida, ponovo neće biti u funkciji najmanje godinu dana.

Nakon što je putnički železnički saobraćaj u Beogradu doživeo pad usled izmeštanja glavne železničke stanice, gašenje saobraćaja između Beograda i Novog Sada dodatno će uticati na smanjenje korišćenja železnice i njeno dalje urušavanje. Najava ukidanja vozova između dva najveća grada u državi stigla je samo par dana pre samog ukidanja dok adekvatna zamena putnicima nije pružena. Putnici su sada preusmereni na skuplji i ekološki neefikasniji autobuski saobraćaj gde dominiraju privatni prevoznici, bez saznanja kada će putnički železnički saobraćaj ponovo biti u funkciji.

Zvanično nije najavljen prekid kargo saobraćaja.

P.M.

Prethodni članak

Video: Na putu od samoupravljača do najamnih radnika – uloga sindikata

Prijavljivanje u toku: Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) 2019.

Sledeći članak