Od snova do dugova i eksploatacije: neispričana priča 11 radnika žrtava trgovine ljudima u Srbiji

Nov izveštaj organizacije ASTRA govori o slučaju radne eksploatacije 11 indijskih radnika koji su bili angažovani na radovima u okviru gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu. „Povećano prisustvo strane radne snage u Srbiji zahteva jasan, kompetentan okvir za efikasno rešavanje onih slučajeva gde se krše ljudska i radna prava, kako stranih tako i domaćih radnika“, poručuje ASTRA.

barake gde su smešteni radnici

Organizacija ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, detaljno opisuje slučaj pretpostavljene radne eksploatacije u kojoj je učestvovalo 11 indijskih radnika koje je angažovala beogradska filijala kompanije China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. u Zrenjaninu, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

2022. godine radnici su angažovani da rade preko agencije iz Nju Delhija, M&S International, dok je kompanija poslodavac je bila China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction.

Osim što im je agencija iz Nju Delhija svoje usluge naplatila 3.500 dolara, u Srbiji ih je dočekao tretman daleko ispod granica ljudskosti, a onda i zakona.

Oduzimanje pasoša po dolasku, nejasni i nezakoniti članovi ugovora, nehumani uslovi boravka – samo su deo nedopustive situacije u kojoj su se našli indijski radnici.

Kada su se radnici pobunili i skrenuli pažnju aktivista na svoju situaciju, počeli su da dobijaju pretnje i traženo je da napuste zemlju. 

ASTRA je počela da pomaže radnicima krajem januara 2024. godine, međutim, već mesec dana kasnije radnici su naglo napustili Srbiju. Uprkos kratkom roku, ASTRA je prikupila značajne dokaze, uključujući dokumente, snimke i svedočenja radnika. 

U nedelju, 11. februara 2024. godine, počev od podneva pa do večernjih sati, radnici su ponovo bili izloženi višečasovnim pretnjama, ucenama od strane predstavnika preduzeća, a vođeni su i pregovori oko iznosa koji će biti isplaćen radnicima na licu mesta, ako bi pristali da napuste Srbiju. Nakon što je novac radnicima isplaćen u gotovini, oni su napustili Srbiji u večernjim časovima.

Izveštaj ističe kršenja brojnih međunarodnih ugovora i povelja koje je Srbija ratifikovala, uključujući i druge slučajeve slične ovom.

„Sveukupno, trend migracije radne snage sa Bliskog i Dalekog istoka u Srbiju i dalje se širi. Iako nudi potencijalne prednosti za rešavanje nedostatka radne snage i popunjavanje upražnjenih pozicija za određene poslove, pažljivo upravljanje i čvrsti propisi su ključni da bi se obezbedio pravičan tretman svih radnika i minimizirali potencijalni negativni uticaji poput eksploatacije radnika“, navodi se u zaključku izveštaja.

Ceo izveštaj ASTRE možete pročitati na ovom linku.

A.G.A.

Prethodni članak

Objavljeno istraživanje „Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i nege u Srbiji“

Da li su izmene Zakona o planiranju i izgradnji doprinele širenju Beograda na vodi?

Sledeći članak